Div teams 1314

8 oktober 201314:52

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 1

Een nieuw seizoen, een nieuwe serie Tuesday Round-ups. Yippie. In de eerste editie onder meer aandacht voor de doelpuntenregen in het eerste speelweekeinde, spelersnieuws uit Dordrecht, een openhartige Nick Verschuren, de hoop van Chris Eimers en de terugkeer van de Strafbankkoning.

Het eerste speelweekeinde in de Eredivisie verliep uitzonderlijk doelpuntrijk. In negen wedstrijden vielen in totaal 85 doelpunten. Ter vergelijking, vorig jaar vielen in het eerste weekeinde van de competitie maar 34 doelpunten. Dat was toen echter in maar vijf wedstrijden. Het gemiddelde dit jaar ligt op 10,6, vorig jaar op 6,8.

Bij Dordrecht Lions zijn twee spelers al vroeg in het seizoen vertrokken. Het gaat om Tim Donders en Bram van Uden. In AD/De Dorthenaar vertelt coach Alexander Jacobs dat ‘zij een meningsverschil met het bestuur over al dan niet gemaakte afspraken’ hebben. Het duo heeft de overstap gemaakt naar het tweede team van Tilburg Trappers, dat uitkomt in de Promotiedivisie.

RTV Rijnmond maakte een reportage over de eerste thuiswedstrijd van Dordrecht Lions

Jeffrey van Iersel is blij met de doorstart van Geleen Eaters, waarvoor hij zich ook persoonlijk heeft ingezet. ‘Je denkt dat het wel goed komt, maar de situatie werd ernstiger. Dan denk je eens even goed na. Ver reizen om ergens te spelen zie ik niet zitten. Als het nu in Geleen ophoudt, is het echt afgelopen. Dan duurt het jaren voordat er weer een eredivisieteam is. Als dat er nog ooit komt’, vertelt hij in Brabants Dagblad.

In Eindhovens Dagblad een uitgebreid interview met Nick Verschuren. In 2011 las hij in Eindhovens Dagblad een artikel over autisme. ‘Ik vroeg me al jaren af wat er mis was met mij. Dat stukje in de krant. Het was alsof ik in een spiegel keek. Ik schrok, maar dacht dat ik het wel aankon.’ Onderzoek bij een psycholoog wees uit dat de speler van Eindhoven Kemphanen aan een vorm van autisme lijdt die het meest lijkt op Asperger.

Het duurde tot in de winter van 2012 tot Verschuren zijn coach erover durfde te vertellen. ‘Dat moest. Josh had er recht op, want hij heeft altijd het beste voor met zijn spelers.’ De therapie heeft Verschuren geholpen en inmiddels heeft hij het vertrouwen om publiek te gaan met zijn aandoening. ‘Er is een last van mijn schouders gevallen. Ik heb tijdens de therapie ontzettend veel geleerd. Het praten met anderen gaat me tegenwoordig veel makkelijker af. Ik ben niet meer bezig met wat ze van me denken. Maar autisme verdwijnt niet, het spookt nog weleens in mijn hoofd.’

Chris Eimers hoopt dat verdediger Dax van de Velden ervoor kiest om alsnog uit te komen voor Heerenveen. ‘Dax zou het team compleet maken, zoals ik het in eerste instantie voor ogen had’, zegt hij in Leeuwarder Courant. Van de Velden tekende in het voorseizoen bij Flyers, maar koos uiteindelijk voor een avontuur in de tweede Tsjechische liga. Dat avontuur was echter van korte duur.

Tegelijk ontzenuwde hij geruchten dat Flyers achter de zaak Nason zit en dat de club ook nog bezig is met het binnenhalen van Mitch Bruijsten. ‘Mitch is niet beschikbaar, hij zit in Amerika. Als je over hem gaat praten, kun je iedereen wel opnoemen om bij ons te komen spelen. Als we Mike bij het team halen, zou dat ten koste gaan van een van onze jonkies. Ik weet niet of we dat moeten willen’, aldus Eimers in de krant.

De Nederlander Daniel Sprong kent een droomstart op het hoogste jeugdniveau in Canada. Zijn team, Charlottetown Islanders staat op dit moment eerste in de Martimes Division van de QMJHL met vijftien punten uit negen wedstrijden. Sprong speelde alle wedstrijden en nam vooralsnog vijf goals en zes assists voor zijn rekening. Daarmee is hij de topscorer onder de rookies, de nieuwekomers in de sterke jeugdliga in Quebec en omgeving.

De Bridgeport Sound Tigers van Mike Dalhuisen hebben zondag hun eerste competitiezege van het jaar geboekt. Na penaltyshots werd met 4-3 gewonnen van de Norfolk Admirals. Een dag eerder was nog met 5-2 verloren van Wilkes-Barre/Scranton, het farmteam van Pittsburgh. Dalhuisen kreeg in de eerste twee wedstrijden geen plek in de basisopstelling.

Jamie Schaafsma blijft spelen voor de Allen Americans in de Central Hockey League, de club waarmee hij vorig jaar de Presidents Cup won. Met 23 goals en 24 assists in 66 wedstrijden was Schaafsma de nummer drie op de topscorerslijst van de club. Het trainingskamp van de Americans is maandag begonnen in Allen.

De eerste Tuesday Round-up betekent ook weer de eerste tussenstand in de strijd om de titel van Strafbankkoning. Den Haag is vooralsnog de nummer Ă©Ă©n. Daniel Nicholat liep in drie wedstrijden tot nu toe tegen 31 strafminuten op. Zijn teamgenoot Wesley Hendriks zit op 29 in drie. Ben Torremans van Herentals staat na twee wedstrijden al op 27 strafminuten, terwijl Stace van Bentem, ook al Den Haag, met 25 minuten op de vierde plek staat.