Div teams 1314

4 maart 201411:25

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 21

De Round-up, het stoffer en blik van IJshockey.com, veegt weer allerhande korte nieuwsberichten uit de ijshockeywereld op een hoop. Met onder meer aandacht voor dopinggebruik in het ijshockey, Nederlanders in het buitenland, reacties rond de play-offs, bezigheidstherapie in de LvW-cup en de troon van Nils Vroemans.

Het Nederlandse ijshockey zit ineens in de top als het gaat om dopinggebruik. In 2013 deed de Nederlandse Dopingautoriteit in twee gevallen aangifte tegen ijshockeyers vanwege een positieve plas. In totaal werd er 15 keer aangifte gedaan, zo blijkt uit het jaarverslag van de NDA. IJshockey heeft daarmee meer positieve gevallen dan wielrennen (1). De krachtsport is met 7 aangiften de grootste boosdoener. In 2012 had ijshockey maar één positieve test op een totaal van 31 aangiften. Toen hadden nog zeven sporten meer positieve gevallen.

Michael Joly, het jongere broertje van international Raphael, is in de Canadian Hockey League uitgeroepen tot Speler van de Week. Het gaat om de periode tot 23 februari waarin hij in vier wedstrijden tot drie goals en zeven assists kwam voor Rimouski uit de QMJHL in Quebec. De 18-jarige Joly jr. lijkt bij de komende draft van de NHL gekozen te worden.

In dezelfde liga, algemeen erkend als één van de sterkste jeugdcompetities ter wereld blijft het ook goed gaan met rookie Daniel Sprong die met 24 goals en 34 assists in 61 wedstrijden de topscorer is van de Charlottetown Islanders. Onder rookies is Sprong de nummer twee op de ranglijst achter het Deense talent Nikolaj Ehlers van de Halifax Mooseheads.

Nardo Nagtzaam scoorde afgelopen weekeinde een goal in de met 5-2 door Mercyhurst gewonnen wedstrijd tegen Robert Morris University. Sinds zijn terugkeer van een blessure pikte Nagtzaam al elf goals en tien assists in twintig wedstrijden. Zijn ploeg vervolgt het seizoen met de kwartfinales om het kampioenschap in de Atlantic Hockey Association.

Mike Dalhuisen speelde intussen zeven wedstrijden voor zijn nieuwe team, de Cincinatti Cyclones. Hij heeft tot nu toe een goal, twee assists en 27 strafminuten. Zijn team staat op de tweede plaats in de South-divisie van de Easern Conference in de ECHL. Mitch Bruijsten en zijn Stockton Thunder staan op de tweede plaats van de Pacific Division in de Western Conference.

Brabants Dagblad schrijft over een harde overtreding van Diederick Hagemeijer in de tweede periode van de tweede wedstrijd tegen Herentals.‚ÄôIn de eerste wedstrijd hebben zij ons fysiek aangepakt en daar zijn ze toen mee weggekomen. Dat hebben we vandaag even rechtgezet‚Äô, zegt Hagemeijer. ‚ÄėDie jongens hebben een heel jaar van ons verloren. In de play-offs weten ze dat ze ons alleen fysiek kunnen pakken. Dat hebben we begrepen en we knokken gewoon terug. Ik denk dat hen hiermee wel een flinke knal hebben uitgedeeld.‚Äô

Martijn Oosterwijk werd zaterdagavond gewisseld, waarna Flyers aan de zeer bijzondere comeback begon die leidde tot de 8-6 overwinning. In Leeuwarder Courant kijkt hij kort terug. ‚ÄėKloten, maar een kwestie van de knop omzetten. Makkelijk gezegd. Ik weet ook niet precies wanneer ik het gevoel kwijt was, maar het was wel fijn om een goede wedstrijd te keepen‚Äô, zei hij na afloop van de derde wedstrijd in de serie waarin hij wel het einde van de wedstrijd haalde.

Groningen-coach Henk Keijzer laat zich in het Dagblad van het Noorden weinig vleiend uit over de Larry van Wierencup. ‚ÄėBezigheidstherapie. Natuurlijk is het wel leuk om tegen eredivisieteams te spelen, maar de Cup is vooral bedoeld om de eredivisieploegen die de play-offs niet hebben gehaald bezig te houden.‚Äô

Ook bij Geleen Eaters zijn er zorgen over het toetje. De club denkt ongeveer vijftienduizend euro kwijt te zijn aan de deelname aan bus-, materiaal- en salariskosten, terwijl dit niet was opgenomen in de begroting. ‚ÄėDaar is inderdaad geen rekening mee gehouden door onze voorgangers. Maar we hebben nooit overwogen om ons ook terug te trekken‚Äô, zegt voorzitter Huub Wijckmans in De Limburger. ‚ÄėWe hebben hemel en aarde moeten bewegen om de thuiswedstrijd tegen Nijmegen te kunnen spelen. Maar het is gelukt. Ik denk dat we deze competitie gewoon moeten spelen, om daarna conclusies te kunnen trekken.‚Äô

Red Eagles Den Bosch heeft zich in een tweestrijd met het tweede team van Heerenveen weten te handhaven in de Eerste Divisie. De ploeg van speler-coach Leo van den Thillart won met 3-5 en 7-1. Eerder promoveerde het tweede team van Tilburg naar de Eerste Divisie na een tweeluik tegen het tweede team van Dordrecht Lions.

In het klassement voor de Strafbankkoning blijft Nils Vroemans van Herentals met voorsprong de nummer één, hij zit op 127 strafminuten in 34 wedstrijden. Zijn teamgenoot Ben Torremans staat op 103 strafminuten, terwijl Nick de Jong op de bronzen plek staat met 94 minuten, als eerste van een trio Flyers. Nick Kuiper en Brock Matheson zitten allebei op 89 minuten. Les Reaney is de top tien binnengestormd en zit nu op 88.