Nl dames gb wielenga

4 juli 202013:46

Door Joep Meijsen

Tien feiten uit de eeuwige topscorerslijst vrouwen

De eeuwige topscorerslijst van de nationale vrouwenploeg is bijna helemaal geactualiseerd. Tijd om de lijst te publiceren en hier tien belangrijke feiten uit te halen.

Voor de topscorerslijst van de vrouwenploeg 1986 tot en met heden is voortgebouwd op uitgebreid onderzoek van Marion Pepels van enkele jaren geleden. Een team van enthousiaste vrijwilligers is de afgelopen periode op zoek geweest naar de ontbrekende statistieken en heeft daarmee enorme progressie gemaakt. Dat betekent dat de ranglijst inmiddels bijna compleet is, maar dat nog niet alle statistieken zijn gevonden. Het project gaat dus door. Kun je helpen? Een lijst van de ontbrekende gegevens is onderaan dit artikel te vinden.

1. De topscorer

Savine Wielenga, oorspronkelijk van Leiden Lions heeft als enige vrouweninternational de grens van honderd punten in het shirt van de nationale ploeg doorbroken. In haar 87 interlands die in de statistieken zijn verwerkt zorgde ze voor 65 goals, 49 assists en dus in totaal 114 punten. Dat is een flinke voorsprong op Marion Pepels (69 punten in 81 wedstrijden) en Mieneke de Jong (59 punten in 49 wedstrijden). De nummer twee onder de nog actieve speelsters is Julie Zwarthoed met 56 punten in 59 interlands. Andere nog actieve spelers in de top tien zijn Bieke van Nes (40 punten in 59 interlands en Kayleigh Hamers 38 punten in 50 interlands.

2. De recordinternational

De eerste speelster in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey die de grens van honderd interlands heeft bereikt is de nog altijd in het ijshockey zeer actieve Myrthe Martens. De verdediger van Geleen speelde van 1999 110 interlands, waarin ze 13 goals en 15 assists verzorgde. Als alles komend seizoen goed gaat, bereikt Glynis Barton als tweede de mijlpaal van honderd interlands, zij zit op dit moment op 95 interlands. Onder de actieve speelsters is Savine Wielenga met 87 de nummer drie. Twee inmiddels gestopte speelsters hebben ook meer dan negentig interlands gespeeld, Nancy van der Linden (94) en Lieke Boelhouwers (92).

3. De club van 50

In totaal hebben 25 vrouwelijke internationals minimaal 50 interlands gespeeld. De ranglijst wordt, zoals hierboven al vermeld, aangevoerd door Myrthe Martens. Kayleigh Hamers was de recentste speelster die deze mijlpaal wist te doorbreken. Zij zat volgens de statistieken zoals nu bekend aan het einde van het afgelopen seizoen precies op 50. Van de 25 speelsters met 50 of meer interlands zijn er negen nog altijd actief voor de nationale ploeg.

Claudia van Leeuwen maakt een save namens Oranje tegen Hongarije in 2014
Claudia van Leeuwen maakt een save namens Oranje tegen Hongarije in 2014

4. Recordgoalie

Van de goalies die voor de nationale vrouwenploeg hebben gespeeld is Claudia van Leeuwen de recordinternational. Zij kwam 63 keer in actie voor Oranje. Dat is Ă©Ă©n interland meer dan Helena Kysela van Den Bosch, die haar in 1994 begonnen loopbaan afsloot met 62 interlands. Onder de actieve internationals is Nadia Zijlstra de doelman met de meeste interlands (34). Daarmee is zij ook direct de nummer drie op de totaalranglijst van de goalies.

5. De doelpuntenmakers

Vijf spelers hebben in de geschiedenis van de nationale vrouwenploeg 25 doelpunten of meer gescoord. Savine Wielenga is met 65 treffers de doeltreffendste speelster, gevolgd door Marion Pepels (36), Mieneke de Jong (35), Saskia Admiraal (32) en Julie Zwarthoed (27)

6. Den Haag, Geleen, Valkenburg en Zoetermeer

Wie naar de top tien van de recordinternationals kijkt, treft vier speelsters aan die hun ijshockeyloopbaan in Limburg zijn begonnen. De nummers één en twee, Myrthe Martens en Glynis Barton, zijn in Geleen begonnen. Nummers acht en tien, Marion Pepels en Irene Pepels, hebben Valkenburg Falcon Girls als eerste club in het overzicht staan. Ook Leiden Lions is met twee spelers vertegenwoordigd: Savine Wielenga en Jesse Tegelaar. Den Haag heeft met Mieneke de Jong en Natalie Elderhorst tevens twee speelsters bij de tien met de meeste interlands. Bieke van Nes en Saskia Admiraal vertegenwoordigen Zoetermeer in de top van de lijst. Nancy van der Linden (Eindhoven), en José Schipper (Groningen) completeren de top 10 van de lijst van recordinternationals.

7. Het totale aantal vrouweninternationals

In totaal hebben 130 speelsters tenminste Ă©Ă©n interland gespeeld voor de nationale vrouwenploeg, 122 veldspelers en 18 goalies. Ongeveer een dozijn is blijven steken op Ă©Ă©n interland, 25 hebben het dus tot een minimum van 50 interlands geschopt.

Mieneke de Jong in actie voor Oranje tegen Noord-Korea
Mieneke de Jong in actie voor Oranje tegen Noord-Korea

8. De strafbankkoningin

Met 141 strafminuten in 94 interlands is Nancy van der Linden de international met de meeste strafminuten in de nationale vrouwenploeg. Met 121 strafminuten in 49 wedstrijden is Mieneke de Jong de nummer twee op de lijst. Julie Zwarthoed (111) en Myrthe Martens zijn de andere twee internationals met honderd strafminuten of meer in interlands.

9. Nederland bij eerste officieuze WK

Het vrouwenijshockey kent een minder lange geschiedenis dan dat bij de mannen. De eerste Nederlandse competitie werd in 1983/84 gespeeld met drie teams en Valkenburg als de kampioen. De eerste officiële wedstrijden werden in 1986 gespeeld. Nederland nam in 1987 deel aan het eerste officieuze wereldkampioenschap voor vrouwen, waarin Oranje onder meer tegen Canada speelde. Pas drie jaar later werd voor het eerst een vrouwen-WK onder de vleugels van de IIHF gespeeld. Marion Pepels scoorde in het officieuze WK in de wedstrijd tegen Canada, slechts één van de vier tegengoals voor Canada tijdens dat toernooi (Bron: Het Grote Nederlandse IJshockeyboek, Udo Reinold, Marcel Schellekens, Hans Eeuwes).

10. De lijst kan nog completer

Ondanks uitgebreide inspanningen is de recordlijst bij de vrouwen nog niet helemaal compleet. De onderstaande gegevens ontbreken nog:

Van onderstaande wedstrijden is wel de selectie bekend, maar niet de statistieken

29.01.2011 Nederland – Australië (3-4)
10.12.2011 Nederland – België (9-0)
11.12.2011 Nederland – België (8-2)
08.02.2015 Nederland – GB (1-2)

Van onderstaande wedstrijden zijn selectie en doelpuntenmakers wel bekend, maar ontbreken assists en strafminuten.

07.02.2015 Nederland – GB (3-1)
11.02.2016 Nederland – GB (0-3)
12.02.2016 Nederland – GB (4-1)
30.10.2016 Nederland – Mexico (6-1)
31.10.2016 Nederland – Mexico (4-0)
04.04.2019 Nederland – Letland (8-1)

Als iemand over de wedstrijdsheet beschikt, al dan niet in digitale vorm, neem dan gaarne contact op met de redactie van deze website: [email protected]

Download de statistieken