11 maart 200700:00

Tijgers dwingt finalepot af

Het was materiaal voor een goed sportboek. Paul Vincent, die twee wedstrijden miste met een zware blessure, schoot twee keer raak in de noodzakelijke serie penaltyshots, waardoor Tilburg en Amsterdam zondagmiddag een allesbeslissende vijfde wedstrijd moeten spelen.

De wedstrijd in Amsterdam was qua niveau de minste uit de serie tot nu toe. Scheidsrechter Van der Waarden floot de ontmoeting grotendeels kapot, waardoor het lang duurde voordat de beide partijen elkaar gelijkwaardig tegemoet konden treden. Van de eerste zeven goals vielen er dan ook zes terwijl er minimaal één speler op de strafbank zat.

De spanning in de wedstrijd maakte echter veel goed. Beide teams hebben elkaar de afgelopen jaren al een aantal keren in topwedstrijden bestreden, maar zelden zal het zo spannend zijn geweest als zaterdagavond. Amsterdam liep heel snel uit naar een 3-0 voorsprong, zag Tilburg terugkomen tot 4-4, leek in de slotperiode op een zege af te stevenen, maar moest alsnog een gelijkmaker incasseren. Bij de penaltyshots was Amsterdam echter de betere ploeg.

‘We overrompelden Tilburg in de openingsfase', analyseerde een begrijpelijk goedgehumeurde Ron Berteling na afloop van de wedstrijd. ‘We slaagden er echter niet in om dat op gang te houden. Trappers profiteerde van een paar foutjes aan onze kant en we liepen bovendien tegen te veel straffen op. Vooral de overtredingen in de neutrale zone, waren niet nodig. Uiteindelijk komt het dan op penaltyshots aan en dan is het natuurlijk fantastisch dat we de wedstrijd winnen.'

Zijn collega Larry Suarez was na afloop ook niet bijzonder teleurgesteld. ‘Zo'n serie penaltyshots kan beide kanten opgaan. De jongens hebben echter getoond dat ze deze wedstrijd en deze serie willen winnen. We komen heel goed terug uit een flinke achterstand en dan toon je karakter. Amsterdam heeft echter ook gewoon een goede ploeg.'

Amsterdam overleefde een vroege powerplay tegen met twee man minder op het ijs, maar wist wel te profiteren van een straf tegen Tilburg. In een scrimmage voor het doel was het Tommie Hartogs die een rebound achter Martin Trommelen tikte.Twee minuten later, op de volgende powerplay, verzorgde doelman Joe Pelletier een perfecte pass op Jamie Schaafma. Tilburg was op dat moment aan het wisselen, waardoor de Nederlandse-Canadees alleen door kon schaatsen naar het doel.

Toen het anderhalve minuut later ook nog 3-0 werd, leek de ontmoeting al na tien minuten spelen beslist. De treffer werd aan Leo van den Thillart gegeven, maar het leek erop alsof Paul Vincent voor het doel nog een kleine deflectie verzorgde. De grote Amerikaan keerde terug op het ijs voor Amsterdam en bracht met zijn ervaring veel rust in de ploeg. Hij moest overigens ook direct flink aan de bak, omdat Hartogs na de eerste periode niet meer op het ijs kwam. Bij Tilburg viel Jeff Burgoyne tijdens de ontmoeting uit met een blessure.

Een straf tegen Eric Hoogvliets bood Tilburg echter een sluipweggetje terug de wedstrijd in. Een vuistslag van Martin Trommelen had de aanval misschien moeten onderbreken, maar een droog, hard schot van Jeff Paul gaf Tilburg weer hoop op een beter resultaat. Dat gevoel werd nog versterkt toen Simon de Wit zich met een goede solo-actie shorthanded naar het Amsterdamse doel werkte en de 3-2 scoorde.

Na 26 minuten herstelde Leo van den Thillart de afstand weer met een hard en goed schot, maar wederom op de rand van het einde van de periode was het Dave Bonk die op de powerplay raak schoot.

De derde periode begon met een forse vertraging vanwege een wak in het ijs. Een gedwongen extra rustpauze die door Tilburg het beste werd weerstaan. Waar Amsterdam het grootste deel van de ontmoeting het beste van het spel had, was de derde periode duidelijk voor Tilburg. De gelijkmaker van Peter van Biezen, van dichtbij hoog in het net, was daarbij de sleutel.

Toch leek Amsterdam lange tijd naar de overwinning te gaan. Een treffer van Matt Korthuis zes minuten voor tijd bood dit uitzicht. Echter met nog maar een minuut te gaan en de goalie al van het ijs werd toch nog de gelijkmaker gescoord. De gelijkmaker kwam enigszins onverwacht omdat Amsterdam net een powerplay met twee man minder op het ijs had overleefd.

De overtime leverde geen treffers meer op, waardoor penaltyshots de beslissing moesten brengen. Paul Vincent scoorde zijn beide pogingen, terwijl namens Tilburg alleen Casey Vanschagen doelman Pelletier wist te passeren. Daryl Bat had nog een uitstekende kans, maar terwijl de Amsterdamse doelman al uit positie was, kon Bat op het kwalitatief slechte ijs de puck niet over het been van de Canadees tillen.

Hierdoor treffen beide teams elkaar op zondagmiddag om 14.00 uur weer in Tilburg. ‘We hebben veel vertrouwen in een goede afloop. Twee goede teams', zei Larry Suarez. ‘Het wordt in positieve zin een slagveld. De ploegen zijn echt enorm aan elkaar gewaagd', was de verwachting van Ron Berteling.