3 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Tijgers trekt serie gelijk

Een gehavend Amsterdam heeft de stand in de play-off-serie tegen Tilburg gelijkgetrokken. Bohuslav Subr had drie goals in de 6-4 zege van de Amstel Tijgers. Trappers stelde hier onder meer twee goals van Jeff Burgoyne tegenover, maar schoot uiteindelijk tekort.

Tilburg-coach Larry Suarez was na afloop ziedend op zijn spelers. ‚ÄėTijdens de play-offs wint de ploeg die het graagst wil winnen. Dat waren wij op vrijdagavond, maar vandaag was dat Amsterdam. Ik zag al heel snel dat bij mijn spelers de ijzeren wil vandaag ontbrak en dat kan niet op dit moment in het seizoen', aldus de Amerikaan.

Tilburg was misschien inderdaad een beetje lichtvaardig aan de wedstrijd begonnen. De kwetsuur van Paul Vincent zorgde ervoor dat hij niet eens aan de warming-up begon, Mark Tanner was geschorst en tijdens de wedstrijd viel ook nog Alexander Schaafsma uit met een blessure. ‚ÄėHet leek wel weer op het begin van het seizoen. Toen speelden we ook met een te krappe selectie en wonnen we de wedstrijden', zei een tevreden Ron Berteling na afloop. Bij Trappers ontbrak de geschorste Bjorn Willemse.

De coach van Amsterdam prees de inzet en werklust van zijn spelersgroep, waarbij hij speciale lovende woorden had voor Tommie Hartogs, die waarschijnlijk de beste man op het ijs was met goed verdedigend werk, een uitstekend doelpunt en een assist op wat uiteindelijk de winnende treffer was. ‚ÄėDie ouwe kan het nog steeds', lachte Berteling. ‚ÄėMaar ik moet de hele groep een compliment maken. We scoren vier goals uit rebounds omdat de spelers steeds maar door bleven gaan.'

Toch was een overwinning voor Amsterdam lang niet de hele wedstrijd een vaststaand feit. Tilburg beheerste net als vrijdag de openingsfase van de wedstrijd en was ook in delen van de tweede periode de baas op het ijs. Tot heel veel grote kansen leidde dit echter niet, terwijl doelman Pelletier als Trappers wel mogelijkheden kreeg ijzersterk op zijn plek stond. Dit in tegenstelling tot Nick Boucher aan de andere kant, die een weinig overtuigende indruk maakte en de shut-out van Martin Trommelen de vorige avond niet kon doen vergeten.

Tilburg had ook het nadeel van het feit dat zowel Doug Stienstra als Simon de Wit met grote regelmaat op de strafbank zaten, waardoor de toplijn van de Trappers niet in de wedstrijd kwam. ‚ÄėDave Bonk kan ik niet veel verwijten, maar Stienstra en De Wit liepen tegen te veel straffen op. Het waren bovendien ook nog luie straffen', aldus Suarez.

Chad Euverman opende de score in de wedstrijd met zijn eerste goal sinds zijn comeback in de Nederlandse competitie. Alexander Schaafsma prikte de puck in de richting van het net en de Nederlandse-Canadees scoorde liggend op het ijs. Jeff Burgoyne zorgde echter door middel van een goed schot vanaf de blauwe lijn nog voor de eerste pauze voor de gelijkmaker.

Vroeg in de tweede periode kwam Trappers voor de enige keer in de wedstrijd op voorsprong. Het schot was van Rody Jacobs en Simon de Wit reageerde alert met een tip-in. Wat het keerpunt in het voordeel van Trappers had kunnen zijn, werd echter halverwege de ontmoeting ongedaan gemaakt door een prachtig doelpunt van Tommie Hartogs. De bondscoach pikte de puck shorthanded op in het neutrale vak, werkte zich op kracht langs vier Tilburgse spelers en duwde de puck uiteindelijk op wilskracht langs Boucher.

Een powerplay-goal van Bohuslav Subr bracht Amsterdam nog dezelfde periode weer aan de leiding, maar het was Casey Vanschagen die Trappers vroeg in de derde doorgang in de wedstrijd hield. De Nederlandse-Canadees is niet bepaald universeel populair in Nederland en laat zich te vaak van zijn verkeerde kant zien. Deze keer had hij echter iets prachtigs in gedachten. Een mooie solorush door de Amsterdamse defensie, het prima omspelen van de Amsterdamse doelman en het uitbundige vieren van zijn doelpunt met de spelersbank en de driehonderd meegereisde supporters van Trappers.

Een straf tegen Rody Jacobs tien minuten voor tijd bood Amsterdam echter de kans de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. De call van scheidsrechter Van der Waarden wegens crosscheckwerd fel bestreden door Trappers, maar Bohuslav Subr trok zich hier niets van aan en bracht Amsterdam op voorsprong.

Luttele minuten later onderbrak Tommie Hartogs een Tilburgse aanval, schaatste op naar het doel van Boucher, verzond precies op tijd de pass naar de meegeschaatste Subr die zijn hattrick compleet maakte. Een powerplaytreffer van Jeff Burgoyne bracht de spanning nog kortstondig terug in de wedstrijd, maar met de doelman van het ijs kon Tilburg geen druk zetten. Daryl Bat verspeelde de puck in het neutrale vak en Jamie Schaafsma kon doorschaatsen in de richting van het lege doel voor de 6-4.

Daarmee gaat deze serie naar minimaal vier wedstrijden. Woensdagavond om half acht volgt in Tilburg het volgende hoofdstuk in de ijshockeysaga. De stand in de best-of-five is 1-1.