1 maart 200700:00

Door Remco

Tilburg - A'dam in 10 vragen

Vrijdagavond barst de strijd tussen Tilburg en Amsterdam opnieuw los. De twee ploegen komen elkaar wederom tegen in een serie cruciale wedstrijden. IJshockey.com zoekt het antwoord op de tien belangrijkste vragen rond de tweede halve finale-serie van de play-offs.

1. Hoe doen de beide teams het tot nu toe tegen elkaar?

Tilburg en Amsterdam kwamen elkaar tot nu toe dit seizoen vier keer tegen in de reguliere competitie. Beide teams wisten twee wedstrijden te winnen. Opvallend genoeg gingen alle vier de zeges naar de uitspelende ploeg. Tijdens de bekercompetitie speelden de teams ook vier maal tegen elkaar en ook toen werden de overwinningen over beide teams verdeeld. Amsterdam won echter wel beide ontmoetingen in de halve finales van de bekerstrijd en daarmee de belangrijkste ontmoetingen tot nu toe.

2. Dat is allemaal bekeken over het hele seizoen. Hoe zit het met de vorm van het moment?
Beide teams kwamen elkaar in de maand februari √©√©n keer tegen. Op 17 februari werd het in Amsterdam 5-2 voor de ploeg van Larry Suarez. Daryl Bat had twee goals voor Tilburg in die wedstrijd. Kijkende naar de algemene vorm van de beide teams sinds de jaarwisseling, dan heeft Tilburg een ‚Äėrecord' van elf gewonnen wedstrijden en vier nederlagen. Amsterdam bevindt zich in een heuse vormcrisis. Sinds de jaarwisseling won Amsterdam slechts zes wedstrijden en gingen er negen verloren. Amsterdam won voor het laatst een wedstrijd op 2 februari. De Tijgers wisten toen met 3-7 te winnen in Den Haag.

3. Hoe zit het met het scorend vermogen van de beide ploegen?
Tilburg wist tijdens de competitie maar liefst 88 maal te scoren. Alleen Geleen was met 101 treffers productiever dan de Brabanders. Het doelsaldo van de Tilburgers is met +33 bepaald niet verkeerd. Amsterdam blijft in deze statistieken ver achter bij de opponent. De hoofdstedelingen scoorden ‚Äėslechts' 70 maal en hebben een negatief doelsaldo van -7.

4. Hoe zit het met de topscorers van de ploeg?
Als we kijken naar de topscorerslijst van de eredivisie dan valt op Tilburg drie spelers in de top tien heeft. Dave Bonk is met de vierde plaats de hoogst genoteerde Trapper met 19 goals en 15 assists. Doug Stienstra volgt op de zevende plaats met 11 goals en 18 assists. Paul Vincent en Jamie Schaafsma zijn de meest productieve spelers in de selectie van Amsterdam. Vincent kwam tot 13 goals en 19 assists terwijl Schaafsma bleef steken op 15 goals en 11 assists.

5. Hoe zit het met de goalies in deze serie?
Bij Amsterdam lijkt het duidelijk dat Jonathan Pelletier de start krijgt in alle wedstrijden in deze serie. Pelletier blonk uit in de halve finale van de beker tegen Tilburg. Bij Tilburg is het zoals in eerdere seizoenen de vraag wie de startende goalie wordt. Nick Boucher werd in november gehaald als opvolger van Phil Groeneveld. De 26-jarige Canadees haalde een behoorlijk niveau maar toch net niet dat niveau wat de fans in Tilburg hadden verwacht van de voormalige draft-pick van de Pittsburgh Penguins.

Martin Trommelen daarentegen speelt weer een oerdegelijk seizoen en bewijst nog steeds op 37-jarige leeftijd één van de beste Nederlandse goalies te zijn. Toch verwacht ijshockey.com dat Nick Boucher de meeste starts zal krijgen tegen Amsterdam.

6. Hoe zit het met de scheidsrechters voor deze serie?
De eerste wedstrijd staat onder leiding van de Amerikaanse prof Jonathan Morrison. De tweede wedstrijd van zaterdag in Amsterdam wordt door Roger van der Waarden gefloten, terwijl de derde ontmoeting in Tilburg door Jean-Paul de Brabander wordt geleid. Voor de eventuele vierde en vijfde wedstrijd zijn nog geen leidsmensen aangewezen.

7. Hoe zit het met de play-off-ervaring van de beide teams?
Tilburg en Amsterdam hebben de afgelopen jaren een heuse rivaliteit opgestart. Beide teams kwamen elkaar talloze keren tegen in bekerfinales en in de finale van de play-offs. Amsterdam is ontegenzeggelijk de club van de laatste jaren. In de vorige vijf seizoenen wonnen de Amsterdammers vier landstitels en vier bekers. Afgelopen seizoen werd Amsterdam verrassend uitgeschakeld in de halve finale door de latere landskampioen Nijmegen.

Tilburg wist vorig seizoen Amsterdam te verslaan in de bekerfinale. Bij de overige finales en series ging de zege echter naar het team van Ron Berteling. De laatste landstitel van Tilburg dateert uit 2001 toen Trappers overigens ook de nationale beker won. De Trappers werden tijdens hun laatste drie deelnames in de play-offs telkens uitgeschakeld door Amsterdam. Afgelopen seizoen wist Tilburg op het nippertje zich niet te plaatsen voor het naseizoen.

8. Is er nog teamnieuws rond de beide ploegen?
Teams zijn altijd erg voorzichtig met informatie over blessures, al is het maar om de tegenstander niet te veel te informeren. Dennis ten Bokkel zal dit seizoen niet meer in actie komen. De 27-jarige aanvaller scheurde begin januari de binnenband van zijn knie. Bij Amsterdam zijn er geen offici√ęle blessuregevallen bekend. De grote vraag zal zijn of bondscoach Tom Hartogs fit genoeg is om alle wedstrijden mee te doen. Amsterdam versterkte zich op de valreep met international Chad Euverman. De Nederlands-Canadees is binnengehaald als vervanger voor de eerder opgestapte Kaj Kallarsson.

9. Ik kan niet bij de wedstrijden zijn, kan ik de serie toch volgen?
IJshockey.com zal in ieder geval zaterdag proberen een beknopt live-verslag in tekst te produceren. Dit is echter onder voorbehoud en afhankelijk van faciliteiten ter plekke. Verschillende regionale zenders zoals AT5, RTV Noord-Holland en Tévédèr10 zullen aandacht besteden aan de play-offs-serie, terwijl wellicht ook de camera's van Studio Sport nog opduiken.

10. Hoe denkt IJshockey.com dat deze serie afloopt?
De vormcrisis van Amsterdam duurt al enige weken. Toch lijkt Amsterdam elk jaar weer te pieken tijdens de play-offs. Daarbij heeft Amsterdam dit seizoen de eerste twee prijzen al verrassend in de wacht gesleept. Tilburg daarentegen heeft de sterkere selectie waar vooral de defensie van Tilburg breder en kwalitatief beter zou moeten zijn. Met Jeff Burgoyne en Jeff Paul beschikt Larry Suarez over twee ervaren verdedigers met veel ervaring. Tevens zal ook Björn Willemse weer een belangrijke rol moeten vervullen. De 23-jarige international lijkt hard op weg te zijn om de beste Nederlandse verdediger te worden.

Voor deze titel heeft Willemse nog een aantal weken concurrentie van Leo van den Thillart. De Bosschenaar kent een uitstekend seizoen voor
Amsterdam en was vooral in de maanden december en januari de absolute uitblinker van de Tijgers. Verder zullen de twee voormalige Eaters in de selectie van Amsterdam een belanrgijke rol spelen. Jamie Schaafsma heeft aanvallend Amsterdam een behoorlijke kwaliteitsimpuls gegeven. Chad Euverman is ook al jaren een gerenommeerde speler in de Eredivisie. De vraag is hoe Euverman dit jaar zal presteren als verdediger.

Kortom: De serie valt onmogelijk te voorspellen. Gezien de historie tussen beide ploegen zullen ongetwijfeld de vonken van het ijs spatten en een beslissende vijfde wedstrijd lijkt bepaald niet ondenkbaar.