10 maart 200400:00

Tilburg blijft in de race

De serie tussen Tilburg en Heerenveen blijft tot de laatste wedstrijd spannend. De powerplay van Trappers produceerde vijf treffers in een 7-2 zege in eigen huis, waardoor de serie terug gaat naar Heerenveen voor een beslissende vijfde wedstrijd. Sjon Wynia trof drie keer doel voor de Brabanders.

Heerenveen had de dikke nederlaag in Stappegoor voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. De ploeg van Dave Hyrsky begon zo slap aan de wedstrijd dat het erop leek alsof men hoopte op de extra recette van vrijdag. Daarna liep het team tegen een reeks domme straffen op die door Tilburg Trappers vakkundig en doelmatig werden afgestraft. De powerplay van Trappers liep woensdagavond als een tierelier.Een heldenrol was bij de Trappers weggelegd voor de teruggehaalde Sjon Wynia. Met ex-teamgenoot Don Nichols op de strafbank wegens tripping schoot Wynia voor zijn eerste goal in drie instanties raak tegen Rudie van der Holst. Laatstgenoemde kreeg wederom de voorkeur boven Marcel Nijland. Bij Tilburg startte Marcel den Hartog zijn tweede wedstrijd op rij.Diezelfde Sjon Wynia schaatste na een kwartier van links in de richting van het doel. Vanuit een lastige hoek wist hij de puck tot grote vreugde van het goedgevulde ijsstation in Tilburg toch langs de Friese doelman te werken. De goal viel ook op een voor de Trappers bijzonder gunstig moment. De ploeg beheerste ruim tien minuten met een hoog tempo de wedstrijd, maar Flyers leek langzaam terug te komen in de wedstrijd toen Wynia zijn mokerslag uitdeelde.Als de Flyers nog niet doorhebben dat de powerplay van Tilburg levensgevaarlijk is, dan werd ze dat pijnlijk duidelijk na enkele minuten spelen in de tweede periode. De wisselvallig fluitende Sven Bergman constateerde bij Heerenveen een man meer op het ijs en binnen een minuut was het raak. De puck viel enigszins gelukkig voor de stick van Dennis ten Bokkel, die geen seconde aarzelde en een hard schot in het net plaatste.De rest van de periode was feitelijk voor de Flyers, maar pas vier minuten voor het einde van de tweede periode was het raak. Ook Heerenveen profiteerde hierbij van een powerplay, omdat de bij Tilburg in de opstelling teruggekeerde Leo van den Thillart twee minuten kreeg voor het vasthouden van een vijandelijke stick. Lamonte Polet deed wat hij moest doen toen de puck vlak voor het Tilburgse doel op zijn stick kwam.Deze treffer leek de wedstrijd om te keren. Tilburg, wellicht met de comeback van afgelopen zaterdag nog in hun achterhoofd, maakte ineens een nerveuze indruk en begon fouten te maken. Flyers kreeg een paar kansjes op de 3-2, maar het Friese offensief werd onderbroken door aanvoerder Lester Arts. Afgelopen zaterdag nog goed voor de winnende treffer, maar nu tikte hij een tegenstander in het gezicht. Gevolg: weer een powerplay en weer een goal. Met nog vijf seconden op de klok in de periode kogelde Dennis ten Bokkel raak.Het Friese verzet was daarmee nog niet gebroken, Oleg Timchenko bracht de ploeg weer terug binnen twee goals, waardoor er weer spanning leek te komen in de wedstrijd. Weer gooide Flyers echter de eigen glazen in. Erik Landman kreeg twee minuten voor slashing en terwijl het spel doorging nog een straf wegens een te hoge stick. Vier minuten powerplay dus weer voor de Trappers.Tijd voor Sjon Wynia om zijn derde van de avond te maken, terwijl Peter van Biezen 21 seconden later de zesde Tilburgse treffer binnenreed en daarmee de wedstrijd definitief besliste. Een spearing voor Jan-Jaap Natte zorgde voor nog wat opschudding in de slotfase, maar zelfs daardoor liet Tilburg zich niet van de wijs brengen. Jeff Trembecky wist op assistentie van Sjon Wynia shorthanded de eindstand op het bord te brengen.De slotwedstrijd in de serie wordt aanstaande vrijdag in Heerenveen afgewerkt. De ontmoeting begint om 20.30 uur.