Yordie Mater viert zijn doelpunt tegen Utrecht Dragons met zijn teamgenoten in de bank
Yordie Mater viert zijn doelpunt tegen Utrecht Dragons met zijn teamgenoten in de bank — © Paul Nicolaassen/IJshockeyfoto.nl

20 maart 202209:24

Door Joep Meijsen

Tilburg en Nijmegen op voorsprong in finales

Tilburg Trappers scoorde zaterdagmiddag in de slotminuut om het eerste duel in de finaleserie in de Eredivisie tegen Amsterdam naar zich toe te trekken. In de Eerste Divisie boekte Nijmegen een ruime overwinning in Utrecht om daar de leiding in de serie te nemen.

Tilburg Trappers - Amsterdam Tigers

Stappegoor was met ruim zevenhonderd toeschouwers zaterdagmiddag lekker gevuld voor de eerste finalewedstrijd in de Eredivisie tussen Tilburg Trappers en Amsterdam Tigers. De twee teams maakten er een spannende wedstrijd van met een bijzondere ontknoping. Volgend weekeinde gaat de serie verder in Amsterdam.

De beslissing in de wedstrijd valt in de slotminuut. Met nog een halve minuut te spelen in de reguliere speeltijd bij een 3-3 stand loopt Amsterdam-captain Calvin Pohlman tot woede van de Tigers op tegen een straf wegens interference. Zeventien seconden later staat Roy Ansems vrij voor het doel om met zijn tweede van de dag de winnende goal langs goalie Robin Arndt te schieten.

Daarmee komt een plots einde aan een wedstrijd die rommelig begon en waarin Tilburg uiteindelijk de special situations optimaal benut om de best-of-three met een zege te beginnen. Daartoe moest de ploeg wel twee keer terugkomen uit achterstand. Het eerste schot van Amsterdam, van Alexander Karol, is direct raak en blijft lange tijd het enige doelpunt in de wedstrijd.

Een straf tegen Brent van den Boom lijkt voor Amsterdam na vijf minuten spelen in de tweede doorgang een buitenkansje om het voordeel verder naar zich toe te trekken. Dat pakt echter radicaal anders uit. Eerst is het Roy Ansems die shorthanded de puck binnenschiet voor de gelijkmaker en vervolgens wordt Jonas Steeno tijdens dezelfde powerplay weggestuurd voor een breakaway. De in Leuven geboren aanvaller rondt soepel af om Tilburg op voorsprong te brengen.

De volgende straffen in de wedstrijd zijn opnieuw tegen Tilburg. Achter elkaar mogen Olivier Maas en Remco Hamers de strafbank opzoeken. De vijf op drie levert geen succes op, maar terwijl de vierde man net uit de strafbank komt is het John Versteeg die de pass door het midden opvangt en doet wat hij al zijn hele indrukwekkende loopbaan doet: scoren.

Tigers sluit de periode af zoals die is begonnen, met een voorsprong van één goal. Met nog drie minuten te gaan in de periode is het Calvin Pohlman die de hoofdstedelingen voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong brengt. In een drukke situatie voor het doel van Jowin Ansems drukt hij de puck uiteindelijk over de lijn.

De slotperiode is daarna voor Tilburg Trappers, waarbij special situations opnieuw een belangrijke rol spelen. Zes keer volgt er in de periode een straf tegen Amsterdam. Als tegelijkertijd Boris Coehorst en John Versteeg naar de strafbank worden gestuurd slaat Tilburg zijn slag. Niels Lemans toont zijn vaardigheden met de stick dichtbij het doel voor de gelijkmaker. De wedstrijd lijkt daarna richting overtime te gaan, maar Ansems heeft andere gedachten. Komende zaterdag het tweede duel, in de Jaap Edenhal.

Utrecht Dragons - Ahoud Devils Nijmegen

De eerste finalewedstrijd in de Eerste Divisie, gespeeld in best-of-five werd een prooi voor Nijmegen Devils. De ploeg van coach Eric Mater won het doelpuntrijke duel uiteindelijk met 4-9. Floris Vooren scoorde drie keer en had een assist namens Nijmegen. Namens Dragons nam Indy Bontan drie goals voor zijn rekening.

Devils liep via twee goals van Vooren, beiden op de breakaway, uit naar een 0-2 voorsprong, maar dankzij twee goals van Bontan was de stand vroeg in de tweede periode weer in evenwicht. Devils sloeg echter al snel weer terug. Na een gewonnen face-off was het de 31-jarige Peter Vissers die de puck achter doelman Shane Sturkenboom schoot.

Aan het einde van de tweede en het begin van de derde periode trok Nijmegen het duel definitief naar zich toe. Jamie Pilgrim scoorde met een schot op de powerplay, waarna Eric Hoogvliets vanuit een lastige hoek eveneens de puck achter Sturkenboom wist te krijgen. Geno Zwiers deed nog iets terug namens Dragons, maar Yordie Mater en een dubbelslag van Jay Plamont zorgden ervoor dat Devils de marge vergrootte. Een van de goals van Plamont viel toen Utrecht vroeg de goalie van het ijs haalde voor een extra veldspeler.

Bontan scoorde in de slotminuut nog zijn derde van de wedtrijd. Bij Devils hadden Eric Hoogvliets en Peter Vissers naast hun treffer ook nog drie assists. Vrijdagavond gaat de serie verder in het Triavium. De derde ontmoeting staat voor zaterdagavond in Utrecht op het programma.