23 februari 200600:00

Tilburg loopt averij op

In de strijd om de vierde plaats heeft Tilburg woensdagavond een gevoelige nederlaag geleden. In eigen huis werd met 5-6 verloren van Geleen nadat de Trappers in de derde periode nog met 5-3 voorstonden. Jason Silverthorn besliste de wedstrijd vlak voor het einde van de verlenging.

Het was geen briljante wedstrijd maar er gebeurde van alles in Stappegoor. Tilburg begon redelijk aan de wedstrijd maar de bezoekers kwamen op voorsprong. Jamie Schaafsma stond op de juiste plek om een schot van Bradley McDonald te verlengen. Geleen werd na deze treffer de dominante ploeg maar richting het einde van de eerste periode begon Tilburg beter te spelen.

Dit leverde in de eerste periode geen treffers op maar na twintig seconden in de tweede periode stond de gelijkmaker al op het bord. Uitblinker Casey Vanschagen was de doelpuntenmaker na een goede powerplay van zijn ploeg. Tilburg zakte hierna echter terug naar een bedenkelijk niveau. De ploeg van Theo van Gerwen had de pech dat Geleen direct na de gelijkmaker weer op voorsprong kwam. Ray Gallagher kon eenvoudig scoren nadat Martin Trommelen nog terug in zijn doel moest komen na een eerdere redding.

Net zoals in de eerste periode bleef Geleen na de treffer de betere ploeg en breidde de voorsprong uit naar 1-3 dankzij een prachtige goal van Jamie Visser. De pass van Jamie Schaafsma leek net te hard voor Visser maar als een schaatsende Boris Becker wist Visser al vallend de puck in het doel te tikken.

De geschiedenis van de eerste periode herhaalde zich echter weer en richting het einde van de tweede periode kwam er een offensief van Tilburg. Wederom kwam de treffer tijdens een powerplay en ook de doelpuntenmaker bleef hetzelfde: Casey Vanschagen.

Daarna gaf Geleen de wedstrijd volledig uit handen door tegen teveel straffen aan te lopen. De meeste daarvan waren absoluut terecht want vooral Scott Wright had meer discipline moeten tonen in plaats van te reageren op de provocaties van Jeff Trembecky. Wright zat vanavond maar liefst vijf maal op de strafbank.

In het begin van de derde periode vergezelden Ryan Held en Gary Zinck hun ploeggenoot Wright op de strafbank. Tilburg sloeg genadeloos toe met nog eens drie powerplaygoals van Jeff Trembecky, Stanislav Nazarov en de derde treffer van Vanschagen. Met deze goals leek Tilburg de wedstrijd definitief naar zich toe te hebben getrokken maar Marc Visschers bracht zeven minuten voor tijd toch weer de spanning terug in de wedstrijd.

Vlak na deze treffer vond het beslissende moment van de wedstrijd plaats. Een crosscheck van Casey Vanschagen op Derek Campbell resulteerde in een flinke opstoot. Referee Glenn Meier zag de aanvaller van Tilburg als de aanstichter en bestrafte Vanschagen met een match penalty en Geleen kreeg maar liefst vijf minuten een man meer op het ijs.

Vanschagen was overduidelijk de beste man aan Tilburgse zijde en stak met kop en schouders boven de rest uit. Zonder hem daalde het niveau van zijn ploeg aanzienlijk en tijdens de vijf minuten durende powerplay sloeg Geleen toe. Ryan Held maakte de gelijkmaker twee minuten voor tijd en dwong hiermee een overtime af.

In overtime leek de wedstrijd af te stevenen op penalty shots maar in de laatste minuut kon Jason Silverthorn van dichtbij scoren op aangeven van Ryan Held.

De achterstand van Tilburg op Nijmegen bedraagt nu vijf punten met nog slechts twee wedstrijden te gaan. Nog erger voor Tilburg lijkt de automatische schorsing voor Casey Vanschagen. Hierdoor mist hij de laatste wedstrijden van zijn ploeg dit weekend.