Trappers Vs Hys Lee juicht

15 maart 201400:52

Tilburg slaat eerste slag

Tilburg Trappers scoorde drie goals in vier minuten in de slotfase van de wedstrijd tegen Den Haag om een 1-0 voorsprong te nemen in de finaleserie om het landskampioenschap. Zaterdagavond gaat de serie verder in Den Haag.

Volgens het wedstrijdformulier waren er zeventienhonderd toeschouwers aanwezig in Stappegoor, maar het leken er op het oog meer. Zij zagen een wedstrijd die lange tijd spannend was, maar waarin Den Haag in de laatste twaalf minuten in de oude val trapte door een combinatie van te opzichtig reageren op provocaties en het uiten van frustraties. Gevolg was een optocht naar de strafbank van belangrijke spelers in de laatste twaalf minuten. Daarmee ontnam Den Haag zich de kans om vanuit een goed uitgangspunt in de slotfase voor de winst te gaan.

Tilburg begon duidelijk sterker aan de wedstrijd en schiep zich in de openingsfase enkele goede kansen om vroeg op voorsprong te komen. Toen het openingsoffensief wegebte, was het Raphael Joly die zijn klasse toonde. De international schaatste op snelheid door het Tilburgse verdedigingsvak heen en legde de puck daarna met een accurate pass op de stick van de inschaatsende Greg Collins die de startende Nicholas Broadwater hoog in het net passeerde.

Trappers heroverde hierna het initiatief in de wedstrijd en sloeg twee keer in een halve minuut zijn slag. Eerst was het Will Colbert die met een geplaatst schot uit de tweede lijn Tomas Pek passeerde, waarna Josh Prudden met een mooi ingeschoten losvallende puck Trappers op voorsprong bracht. Een stand die heel lang op het scorebord bleef staan in een wedstrijd die lange tijd gelijk op ging en waarin beide teams kansen wisten te creëren. Halverwege de tweede periode kreeg Hijs de beste kansen toen de ploeg met twee man meer op het ijs kwam te staan. Tilburg maakte deze powerplay echter onschadelijk.

Den Haag speelde zijn vierde wedstrijd in zes dagen, maar dat was lange tijd niet zichtbaar in de wedstrijd, die in een hoger tempo werd gespeeld dan de ontmoetingen tussen Hijs en Heerenveen van afgelopen week. Trappers deed op zijn beurt goed werk om de gevaarlijke eerste lijn van Den Haag uit de buurt van het doel te houden. Maar met hun individuele klasse blijven het gevaarlijke spelers en dertien minuten voor tijd belandde een inzet van Joly via het lichaam van Les Reaney in het net voor de gelijkmaker, waarmee Hijs zicht kreeg op een topresultaat.

De gelijkmaker bleek echter juist een ommekeer in de wedstrijd in het voordeel van Tilburg te betekenen. Amper een minuut na de gelijkmaker werd Alex Henry naar de strafbank gestuurd voor hooking. Zijn collega-import Les Reaney irriteerde daarna de scheidsrechters dusdanig dat hij tien minuten aan zijn broek kreeg. Achttien seconden later was het Josh Prudden die Tilburg op voorsprong bracht door een schot van Aaron Lee aan te tikken. Luttele seconden later maakte Aaron Lee er zelf 4-2 van. Dezelfde forward sloeg drie minuten later nogmaals zijn slag.

Dat daarna Joly nog tegen een game misconduct opliep en Trappers lange tijd met vijf tegen drie op het ijs stond, met een treffer van Bjorn Willemse als gevolg, doet in de play-offs eigenlijk niet ter zake. Hoe groot de overwinning uitvalt maakt eigenlijk niet uit. Tilburg zal echter tevreden zijn over het feit dat zowel Joly, als Reaney en Collins tegen straffen opliepen, waardoor ze geen bijdrage meer konden leveren aan de wedstrijd.

Zaterdagavond om kwart over acht wordt de tweede wedstrijd in de serie gespeeld. Die wedstrijd is in de Uithof.