Trappers kampioen0607 team

18 maart 200700:00

Tilburg 'sweept' de Flyers

Tilburg Trappers heeft zondagmiddag het twaalfde kampioenschap in de clubgeschiedenis binnengesleept. Peter van Biezen schoot twee keer met scherp in de derde periode voor een 5-3 overwinning op Tilburg Trappers. Dit betekent een ‘clean sweep' voor de Trappers in de best-of-five.

Het komt in Nederland niet vaak voor dat een finaleserie in het minimale aantal wedstrijden wordt beslist. Flyers bereikte de finale door Geleen in drie wedstrijden aan de kant te schuiven, maar wordt nu door Tilburg op dezelfde manier verslagen. Trappers verovert daarmee in een uitverkocht Stappegoor de eerste landstitel sinds 2001, Flyers moet minimaal nog tot volgend jaar wachten voor de opvolgers van de generatie van 1983.

De wedstrijd zal in de herinnering blijven, niet alleen voor het enorme feest van de Tilburgse spelers en fans, maar ook vanwege de woede bij de meeste Friese aanwezigen over het eerste doelpunt. Deze staat officieel in de boeken als gevallen op 19.58 in de eerste periode. Volgens de meeste aanwezigen viel de treffer in werkelijkheid echter op 20.04 van de eerste periode, dus buiten de reguliere speeltijd.

In een scrimmage voor het doel kreeg Trappers na afloop van een eigen powerplay verschillende goede schietkansen, uiteindelijk viel de puck voor de stick van Dave Bonk, die binnen kon schuiven. Het felle protest van Flyers over deze treffer leverde niets op, behalve een tien-minutenstraf voor Casey Bartzen. In de pauze overwoog het emotionele Flyers om de finale maar op te geven, maar de spelers besloten de ontmoeting uit te willen spelen.

Dat leverde een tweede periode op waarin Flyers de woede over het doelpunt omzetten in een voorsprong in de wedstrijd. Eerst zette Brian Ballman de Tilburgse verdediging voor schut met een mooi staaltje stickhandling, alvorens hij de puck met een backhander hoog binnenschiet. Diezelfde Ballman is zes minuten later accuraat met een kalm schot op de powerplay om Flyers op voorsprong te brengen.

Dave Bonk werd echter niet veel later keurig vrijgespeeld door Simon de Wit en rondde alleen inschaatsend op Kelly Shields keurig af. Flyers ging echter rusten met een voorsprong. Nadat eerst nog een treffer van Marco Postma was afgekeurd omdat hij die als een Romario op schaatsen achter zijn standbeen langs met de schaats binnentikte, werd het jonge talent Brent Janssen in stelling gebracht door Andrey Levitin. De Friese aanvaller tikte van dichtbij binnen.

De wedstrijd was helemaal gekanteld. De bijzondere klasse van het Tilburg-duo Doug Stienstra en Dave Bonk zette dit echter al vroeg in de derde periode recht. Shorthanded bezorgde Bonk de puck perfect op maat bij de meegeschaatste Stienstra, die van dichtbij binnenschoot. Met twee goals en een assist leverde Bonk wederom een belangrijke bijdrage aan het succes van Tilburg.

Het was echter een geboren Tilburgse jongen die vier minuten voor tijd de winnende goal voor zijn rekening nam. De pass van Daryl Bat was goed, Van Biezen wachtte even tot de keeper positie had gekozen en schoot de puck zonder genade langs Shields. Toen diezelfde Van Biezen anderhalve minuut later van dichtbij raakschoot, kon het feest in Tilburg losbarsten. De twaalfde landstitel was binnen.