Trappers Stappegoor uitverkocht

26 mei 201510:39

Door Joep Meijsen

Tilburg wacht nog altijd op Oberliga

De Duitse clubs in de Oberliga zijn al druk bezig met het aanstellen van coaches en het samenstellen van de selecties. Halverwege mei is het echter nog altijd onduidelijk hoe de Oberliga er komend seizoen uit gaat zien en welke rol Tilburg hierin gaat spelen.

Het was even schrikken voor veel fans van Trappers. De Duitse website Icehockeypage.net plaatste Tilburg enkele weken geleden in de Oberliga Nord. Met de dichtstbijzijnde uitwedstrijd in Hannover en ontmoetingen op relatief verre bestemmingen als Berlijn en Rostock op het programma. De site zelf meldt echter al dat het om ‘speculatie’ gaat. De definitieve indeling is mogelijk zelfs pas in de loop van augustus te verwachten.

Als de indeling in drie Oberliga’s klopt, zou het logischer zijn voor Trappers om mee te spelen in het Westen, met veel makkelijker te berijden tegenstanders als Dortmund, Duisburg, Essen, Hamm en Ratingen. Juist over de organisatie van de westelijke Oberliga is echter een machtsstrijd gaande tussen de Duitse ijshockeybond en de regionale wintersportbond in Noordrijn-Westfalen (LEV).

Het lot van Trappers rond de indeling zal voor een belangrijk deel afhangen van de vraag hoe die strijd beslecht wordt. De LEV, gesteund door een aantal clubs, wil een eigen competitieronde, waarna de top vier of top zes onder de DEB verder gaat. Dit compromis zou door de DEB zelf zijn voorgesteld, liet voorzitter Wolfgang Sorge van LEV weten tijdens een overleg met de clubs. Het is de vraag of de regionale bond daarbij rekening hoeft te houden met Nederlandse deelname, want Trappers heeft zijn overeenstemming met de DEB en niet met de LEV.

Wellicht doet dat ook niet terzake. De Duitse bond reageerde op zijn eigen website direct furieus op de uitspraken van Sorge. Er was vanuit de DEB nooit een compromisvoorstel gedaan. Tijdens het gesprek tussen de LEV en de advocaat van de DEB zouden louter de verschillende opties voor komend seizoen zijn doorgesproken. Geen concrete zaken. De komende periode volgt nieuw overleg tussen de LEV en de DEB, waarbij gezocht gaat worden naar een uitweg. Intussen heeft Duisburg laten weten onder geen beding in een competitie te zullen spelen die niet door de DEB wordt georganiseerd.

Oud-Nijmegen-coach Frank Gentges ziet het allemaal met lede ogen aan. ‘Zoals elk jaar is het enige wat je zeker weet, dat je niets zeker weet’, laat hij optekenen in een interview met Eishockey Magazin. ‘Dat was altijd al zo, dat is zo en dat zal helaas ook in de toekomst zo zijn. Een normaal gevolg van het feit dat de verkeerde mensen aan het roer staan. Ze laten weer geen kans onbenut om de ijshockeysport en in het bijzonder de Oberliga te beschadigen.’

Over de deelname van Tilburg is Gentges ook niet te spreken. ‘Wie wil dat, wie heeft dat beslist en vooral, wat hebben wij daaraan? Hier geldt hetzelfde als bij de opzet van de competitie. In Nederland praten mensen mee die niet alleen niets weten van het Duitse ijshockey en in Duitsland mensen die niets snappen van de verhoudingen in Nederland.’ Gentges gaat met een U23-team de Oberliga in, voor een belangrijjk deel bestaand uit jonge spelers van Düsseldorf, Keulen en Krefeld die nog tekort komen voor het eerste team.

In het blad Eishockeynews is verslaggever Dirk Unverferth aanzienlijk positiever over de Tilburgse deelname. Hij noemt Trappers in een achtergrondverhaal over de successen van de club in de afgelopen jaren 'in alle opzichten een aanwinst voor de Oberliga'. Hij stelt als enige kanttekening dat de supporters van Tilburg zich qua sfeer nog moeten aanpassen aan de supporters van de teams in de Oberliga.

Trappers staat inmiddels ook op de lijst voor de nieuwe opzet in de Eredivisie. Dit betreft echter het tweede team van de club. Het eerste team van Tilburg lijkt ook weinig te zoeken in een competitie die openlijk het niveau van de oude Eerste Divisie in Nederland nastreeft en een duidelijk voorbehoud maakt voor teams die te opzichtig te sterk zijn voor de nieuwe liga.

Trappers zelf informeerde recent de eigen fans over de stand van zaken in een korte mededeling op de eigen website. ‘In tegenstelling tot eerdere berichten over indelingen en “Spielterminen” zijn beide partijen, zowel de DEB als de Oberliga West nog niet tot een uiteindelijk definitieve overeenstemming gekomen betreffende het seizoen 2015-2016. Trappers heeft zijn inschrijving liggen bij de DEB. In afwachting van een nieuw gepland overleg begin juni is het bestuur en technische staf intern druk bezig met de voorbereiding naar het nieuwe seizoen. ‘