Redeagles generiek puck in net logo lores 1516

2 oktober 201601:02

Door Joep Meijsen

Tilburg wint na thriller in Den Bosch

Elia Urlings scoort beslissende penaltyshot

Tilburg Trappers heeft de Brabantse derby tegen Den Bosch na penaltyshots in winst omgezet. Elia Urlings scoorde uiteindelijk het beslissende penaltyshot. Willy Schut scoorde drie keer voor Den Bosch, terwijl Jeffrey Melissant twee goals en een assist had namens Tilburg.

De twee ploegen verschenen niet op volle oorlogssterkte aan de ontmoeting. Bij Tilburg waren Alexei Loginov en Rico Jonkers (transfer nog niet rond) en Reinier Staats (operatie) niet van de partij, terwijl bij Den Bosch aanvalsleider Mark Schra ontbrak. Voor het aanwezige publiek was het bovendien een beetje een puzzel. Bij Tilburg droeg slechts een handvol spelers een shirt met hun eigen naam. 'We zijn geen Oberliga-team. Dat is soms wel frustrerend', zei Tilburg-coach Dennis ten Bokkel over het feit dat de shirts niet op orde zijn. Ook bij Den Bosch ontbraken de namen op de rug bij nieuwkomers.

De nieuwe spelers in beide teams waren wel van enorm belang. Jeffrey Melissant en Ritchie van Hulten kwamen terug uit Zoetermeer en combineerden direct voor zes punten in de wedstrijd. Aan de andere kant kwam Willy Schut over van Nijmegen en Valentijn Scheffe uit Dordrecht. Met respectievelijk drie goals en twee assists had dit duo ook een beslissende invloed op de ontmoeting.

We krijgen te veel straffen tegen en de penaltykill is nog niet goed. Eigenlijk verliezen we de wedstrijd daar ook op

— Den Bosch-coach Jeffrey van Iersel

Drie powerplaygoals voor Tilburg

Tilburg Trappers scoorde drie van de vier treffers op de powerplay, zag ook de debuterende hoofdcoach bij Den Bosch, Jeffrey van Iersel. 'De jongens hebben de afgelopen vier weken enorme stappen gemaakt. Ben ook wel tevreden met wat ik vandaag gezien heb. Maar het schort nog aan een paar dingen. We krijgen te veel straffen tegen en de penaltykill is nog niet goed. Eigenlijk verliezen we de wedstrijd daar ook op. We halen onszelf ermee uit de wedstrijd, want we hebben maar een kleine groep', zei Van Iersel na afloop.

Voor deze wedstrijd beschikte Van Iersel over maar acht aanvallers, waardoor hij enkele verdedigers naar de aanval moest schuiven. 'Als ik zie hoe die jongens strijd leveren, voor elkaar door het vuur gaan en zich toch aan de teamtactiek houden, dan kun je zien wat we kunnen bereiken dit seizoen.' Hij had zelfs kunnen debuteren met winst. Na zestien seconden spelen in de overtime kreeg Den Bosch een penaltyshot, maar doelman Ruud Leeuwesteijn hield zijn ploeg in de wedstrijd en stopte later ook de drie Bossche penaltyshots om het extra punt binnen te slepen voor Tilburg. Met Elia Urlings dus als de matchwinner.

Spannend scoreverloop

De ontmoeting kende een spannend scoreverloop. Het was Tilburg dat na bijna dertien minuten spelen op voorsprong kwam toen Jeffrey Melissant via center ice op de sterk keepende Michael Sterkens afging en afrondde. Een dubbelslag van Willy Schut in de tweede periode zorgde ervoor dat de thuisploeg met een voorsprong de tweede pauze in ging. Trappers hervatte de wedstrijd echter met een man meer op het ijs en Ritchie van Hulten haalde de trekker over voor de gelijkmaker.

Tilburg kwam daarna twee keer op voorsprong op de powerplay, goals van Thijs Voorn en Jeffrey Melissant, om in de eerste de beste tegenaanval tegen de gelijkmaker op te lopen. Eerst via de derde treffer van Willy Schut, vervolgens een goal van Jeffrey Kinneging. Laatstgenoemde had naast die goal ook assists op alle andere treffers van Den Bosch. Na de reguliere speeltijd stond het 4-4, waarna overtime en penaltyshots de beslissing moesten brengen.

We hebben veel jongens die dit jaar stappen moeten zetten. Dat is ook onze taak, spelers klaarstomen voor de Oberliga

Goals makkelijk weggegeven

'We speelden achterin vooral met jonge jongens. Dat is niet erg, maar dat gaat met horten en stoten. We gaven de goals te makkelijk weg en moesten er vandaag hard voor werken. Gelukkig liep onze powerplay wel goed', zei Trappers-coach Ten Bokkel na de wedstrijd. 'We missen enkele belangrijke spelers, maar dat is ook een goede gelegenheid voor jonge jongens. We hebben veel jongens die dit jaar stappen moeten zetten. Dat is ook onze taak, spelers klaarstomen voor de Oberliga.'

Dat laatste is belangrijk voor de continuĂŻteit. 'Binnen twee jaar gaan er toch een aantal jongens stoppen. Dan kun je buiten Tilburg gaan vissen, maar de basis moet wel uit Tilburg komen', aldus Ten Bokkel.

Voor Jeffrey van Iersel was het zijn debuut als hoofdcoach in de bank. Tot nu toe heeft hij schik met zijn nieuwe functie. 'Het was even wennen in het begin, maar het bevalt wel goed. Het geeft vreugde om te zien welke stappen jongens al gemaakt hebben.' Voor Den Bosch komt er nog versterking aan. De club wacht op de afronding van de transfer van een jonge Rus die in Amsterdam woont. 'Die kunnen we goed gebruiken. Voor ons is het een jaar van bouwen.'

Ook Trappers krijgt mogelijk nog buitenlandse versterking. Recent trainden er twee Letten mee met de ploeg. Eentje daarvan, een verdediger, is afgetest, maar de tweede, een forward, komt mogelijk bij het team.