11 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Tilburg wint thrillerserie

Tilburg plaatste zich zondagmiddag voor de finale om het landskampioenschap. Trappers won de beslissende vijfde wedstrijd in de thrillerserie tegen Amsterdam met 5-3 en mag het nu gaan opnemen tegen Heerenveen. Peter van Biezen had twee goals en een assist voor de Brabanders.

Trappers besliste de wedstrijd in de derde periode. Bij de stand van 3-3 was het Dave Bonk die de puck in de richting van het doel schoot en deze waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing via de stick van Joe Pelletier in het net zag verdwijnen. Een dramatisch moment voor de Canadese doelman, die zo'n fantastische wedstrijdreeks neerlegde in de razend spannende play-off-serie.

‚ÄėIn een serie als deze zijn het altijd de kleinigheden die de wedstrijd beslissen. Dit was daar zo'n voorbeeld van', zei Ron Berteling na de wedstrijd. ‚ÄėDeze twee ploegen zijn enorm aan elkaar gewaagd, ik denk dat we vandaag goede kansen hebben gehad om te winnen, maar het wilde niet lukken. Ik wil mijn spelers toch een enorm compliment maken voor een fantastisch seizoen met een beperkte selectie.'

trappers_shot_playoffs0607.jpg

Zijn collega Larry Suarez vond ook dat het dubbeltje in deze wedstrijd best de andere kant op had kunnen vallen. ‚ÄėIk heb enorm veel respect voor dit Amsterdam en voor het geweldige werk dat Ron Berteling met die groep heeft verricht. Uiteindelijk was het geluk vanmiddag aan onze zijde. De winnaar was echter vooral het publiek, want het was weer een uitstekende wedstrijd', aldus Suarez.

Alle spelers waren paraat in de wedstrijd, waaronder Tommie Hartogs. Die lag zelfs tijdens de warming-up nog op de behandelingstafel, maar speelde de wedstrijd gewoon uit en leverde een belangrijke bijdrage aan de eerste twee Amsterdamse goals. Ook Paul Vincent en bij Tilburg Jeff Burgoyne waren gewoon van de partij.

Trappers kwam al vroeg op voorsprong. Na amper een minuut was het Casey Vanschagen die van dichtbij in een kluwen van spelers raakschoot. De Nederlandse-Canadees profiteerde daarbij van een goed gewonnen duel in de hoek. De eerste periode eindigde echter in evenwicht. Peter van Biezen scoorde de tweede treffer voor Tilburg, maar Matt Korthuis trof twee keer doel voor Amsterdam.

trappers_casey_highfive_po0.jpg

Het was wederom een bijzonder boeiend duel, op het scherpst van de snede, waarbij de beslissing in de wedstrijd pas in de slotfase viel. Scheidsrechter Van Baast liet redelijk doorspelen en er waren volop benauwde momenten voor de doelen. Amsterdam had vooral in de tweede periode veel goede kansen, maar de enige goal kwam van Jeff Paul, die in kwam schaatsen en goed raak schoot.

Amsterdam was echter nog niet geklopt. Paul Vincent liet vroeg in de derde periode van zich horen. Van dichtbij schoot hij op de powerplay een goede pass van Chad Euverman achter de sterk keepende Nick Boucher. De gelukkige treffer van Bonk en een goede goal van Peter van Biezen vijf minuten voor tijd maakte echter een einde aan deze finaleserie. En daarmee ook aan de actieve loopbaan van Leo van den Thillart en Tommie Hartogs. Twee van de grootste ijshockeyers die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Voor Tilburg is het seizoen nog niet voorbij. Komende woensdag om 19.30 uur wordt de eerste wedstrijd in de finaleserie tegen Heerenveen gespeeld. Zaterdagavond om dezelfde tijd volgt de tweede wedstrijd, gevolgd door een ontmoeting op zondagmiddag om 14.00 uur in Tilburg. Indien nodig volgt de volgende zaterdag nog een wedstrijd in Heerenveen en een vijfde wedstrijd op maandagavond om 19.30 uur in Tilburg.