Ed Eindhoven Kemphanen Kampioensfoto 2019
— © Roel Louwers

7 maart 202009:01

Door Remco

Titelstrijd in Eerste Divise barst los

Zaterdagavond start de finale in de Eerste Divisie tussen Amsterdam Tigers en Eindhoven Kemphanen. De twee topfavorieten wonnen in het reguliere seizoen al hun eigen poule en komen elkaar nu na twee gewonnen series tegen in het slotstuk van het seizoen.

De Eerste Divisie bleek dit jaar weer een hele succesvolle competitie. Breda debuteerde dit jaar in de Eerste Divisie en daardoor waren opeens hele grote ex-internationals zoals Bob Teunissen, Ivy van den Heuvel en Diederick Hagemeijer te zien. Daarnaast was er de terugkeer van Utrecht met een eerste team.

Beide finalisten waren nog niet zo lang geleden nog actief in de Beneliga. Amsterdam besloot dit seizoen een stap omlaag te doen en tegenstander Eindhoven deed hetzelfde vorig jaar. Voor beide teams heeft dit besluit bepaald geen windeieren gelegd. De Eerste Divisie is in volle bloei en beide teams trekken regelmatig volle stadions. De ploeg uit de Lichtstad behaalde vorig seizoen het kampioenschap in de Eerste Divisie.

Reguliere seizoen

Eindhoven Kemphanen won poule A met een flinke voorsprong van elf punten op naaste achtervolger Dordrecht Lions. Eindhoven behaalde 51 punten uit 19 wedstrijden met een doelsaldo van 143 voor en 55 tegen. De enige nederlaag leed Eindhoven op 29 december in en tegen Den Haag. De Haagse ploeg was toen met 7-2 te sterk voor Kemphanen.

De Slowaak Rastislav Veres bleef dit seizoen Eindhoven trouw en werd opnieuw topscorer in de Eerste Divisie. Veres kwam in 19 wedstrijden tot 46 goals en 36 assists, waaronder vijf goals in de enige ontmoeting met Amsterdam. Eindhoven moest het een tijd lang zonder de belangrijke Damian Kluijtmans doen en zag een aantal spelers stoppen. Goed nieuws was er ook voor Kemphanen dat oud-spelers zoals Mike Verschuren en Sebastian Kragt zag terugkeren vanuit Geleen. Ook Kayo van Zoest (Nijmegen) en Koen Bakker keerden terug op het oude nest.

Veres was weer belangrijk met vijf goals tegen Amsterdam
Veres was weer belangrijk met vijf goals tegen Amsterdam — © Roel Louwers - ISOsports Sportfotografie

Amsterdam won poule B met twaalf punten voorsprong op UNIS Flyers Toekomstteam. Amsterdam kwam tot 50 punten, Ă©Ă©n punt minder dan Eindhoven waardoor Kemphanen het thuisvoordeel heeft in de finale. Amsterdam scoorde 129 goals en incasseerde er 48. Tigers verloor twee wedstrijden en allebei tegen teams uit Poule A: uit tegen Eindhoven en thuis tegen Dordrecht.

In het onderlinge duel won Eindhoven in eigen huis met 8-3 van Amsterdam Tigers.

Sindsdien is er bij Amsterdam ook wel het nodige veranderd. John Versteeg trok toch weer de schaatsen aan en scoort nu ook weer aan de lopende band. Voormalig jeugdinternational Jaimy Missler keerde terug in het doel van Tigers en de Canadees James Mercer sloot aan gedurende het seizoen.

Calvin Pohlman behaalde in het reguliere seizoen de meeste punten namens Amsterdam met 15 goals en 23 assists in 17 wedstrijden. De razendvlugge Ivan Muso kwam tot 15 goals en 17 assists. John Versteeg keerde pas later in het seizoen terug maar kwam in 7 wedstrijden toch al tot 12 goals en 11 assists.

Amsterdam beschikt nog steeds over een flink aantal spelers die eerder op het hoogste niveau ook al te bewonderen waren in de Jaap Edenhal. Calvin Pohlman, Tobias Kathan, Ivan Muso, Connor Barette, John Versteeg, Michael Mackie-Kwist en Julian Berteling zijn bijvoorbeeld spelers die zo bij elke ploeg in de Beneliga welkom zouden zijn.

Connor Barette viert goal met Calvin Pohlman
Connor Barette viert goal met Calvin Pohlman — © Roel Louwers

Play-offs

Beide ploegen hebben twee series achter de rug in de play-offs. Door de winst in hun poule kregen beide teams een bye in de zogenaamde tussenronde. Amsterdam is bezig aan een sterke play-offs. Eerst werd in de kwartfinale Leeuwarden Capitals tot tweemaal toe met 11-0 verslagen. In de halve finale moest GIJS Groningen er aan geloven met een 5-1 en 7-1 nederlaag. In die vier wedstrijden was John Versteeg goed voor maar liefst 12 goals en 6 assists.

Ed Leeuwarden Amsterdam Kwartfinale 01
— © A. Okkema

Eindhoven kende een lastigere weg naar de finale. In de kwartfinale won Eindhoven overtuigend het eerste duel van Den Haag met 8-3, in de tweede wedstrijd won Eindhoven met veel pijn en moeite met 4-5. De winst kwam pas in overtime dankzij de winnende goal van Rastislav Veres. In de halve finale bleek UNIS Flyers Toekomstteam een hele taaie tegenstander. De serie begon in Eindhoven met een 5-4 zege en wederom scoorde Veres in overtime de belissende goal. De tweede wedstrijd in Thialf eindigde in een 1-2 overwinning voor de ploeg van coach Peter van Kaam. Wie scoorde de winnende goal in Thialf? Hint: hij is Slowaaks en speelt met rugnummer 93.

Vreugde bij Arthur van den Hout na winst op Flyers
Vreugde bij Arthur van den Hout na winst op Flyers — © Roel Louwers

Programma Finale

De finale wordt gespeeld in een best-of-three. Het schema is als volgt:

Game 1 in Eindhoven op zaterdag 7 maart om 20.00 uur

Game 2 in Amsterdam op zaterdag 14 maart om 18.00 uur

Game 3 (eventueel) in Eindhoven op zaterdag 21 maart om 20.00 uur

ED Eindhoven Amsterdam 2610 2019
— © Roel Louwers