Bank Zoetermeer met Alex Andjelic
Bank Zoetermeer met Alex Andjelic — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

21 maart 202112:07

Door Joep Meijsen

Toestand coaching-legende Alex Andjelic kritiek

Panters-coach Alex Andjelic ligt in het ziekenhuis in Belgrado en zijn toestand is kritiek. De legendarische 80-jarige ijshockeycoach wordt in coma gehouden.

De 80-jarige Andjelic fungeerde tijdens het vorige seizoen nog als hoofdcoach van Zoetermeer Panters en als assistent-bondscoach van de Turkse nationale ijshockeyploeg. Als het huidige seizoen in de Beneliga niet was afgelast, had hij ook dit jaar in de bank gestaan bij de club.

Volgens Panters werd Andjelic drie weken geleden opgenomen in het ziekenhuis in Belgrado. Tot eind vorige week leek hij aan de beterende hand, maar daarna verslechterde zijn toestand dusdanig dat hij in een kunstmatig coma werd gebracht. Zijn toestand wordt omschreven als kritiek.

Andjelic nam als speler van de Joegoslavische nationale ploeg deel aan de Olympische Spelen en vormde jarenlang een vaste waarde in de ploeg van Partizan Belgrado. Eind jaren zestig kwam hij naar Nederland, waar hij in eerste instantie in Den Bosch aan de slag ging. Hij stapte echter al snel over naar de net opgerichte ijshockeyclub in Nijmegen.

Die club leidde hij als speler-coach naar het hoogste niveau en als trainer/coach gidste hij de ploeg naar de eerste successen. Hij leidde bij de jeugd een gouden generatie spelers op die in de jaren tachtig de hegemonie van Feenstra Flyers Heerenveen doorbrak en onder de naam Vissers Nijmegen kampioen van Nederland werd. In gemiddelde leeftijd nog altijd jongste ploeg die landskampioen werd.

Het vormde een voorbode van een internationale loopbaan als coach die hem onder meer naar het hoogste niveau in Zwitserland voerde, naar verschillende clubs in Duitsland en naar Noord-Amerika. Hij was een vaste waarde in de jeugdkampen die werden georganiseerd door zijn goede vriend en NHL-coach Roger Neilson, fungeerde als skills coach bij de Toronto Maple Leafs en vervulde talloze andere functies. Hij werkte ook bij verschillende andere clubs in Nederland.

De IIHF interviews Andjelic in oktober vorig jaar nog uitgebreid >>>