25 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Trappers bereikt de finale

Tilburg Trappers heeft zich als eerste club geplaatst voor de finale om de nationale beker. Don Nichols schoot Tilburg naar Eindhoven met een powerplay-goal in overtime.

De wedstrijd was aanzienlijk gelijkwaardiger dan de ontmoeting van afgelopen vrijdag in Tilburg. Geleen werkte voor ruim twaalfhonderd toeschouwers keihard en compenseerde daarmee voor een belangrijk deel het verschil in ervaring tussen de beide ploegen. Vooral de jonge garde van Geleen weerde zich kranig, maar het was uiteindelijk niet voldoende om een beslissende derde wedstrijd af te dwingen.

Geleen kwam na ruim vijf minuten spelen op voorsprong via Lambert Keulen. De treffer viel op het moment dat Bob Teunissen een straf uitzat wegens slashing. Aan het eind van de periode was het echter Trappers dat met het beste gevoel de kleedkamer opzocht. Casey Vanschagen verzorgde de gelijkmaker, waarna Mike Lalonde op de powerplay het voordeel aan Tilburgse kant bracht.

Dat gebeurde overigens tijdens een wat controversi√ęle powerplay van vijf minuten, na een vermeende spearing van Henrik Ivarsson. Naast de lange powerplay voor Trappers, kon de Zweedse verdediger ook nog inrukken, waardoor de toch al mager bezette defensie van Geleen nog een belangrijke kracht kwijtraakte. Coach Uli Egen beschikte hierna in de defensie alleen nog over Glenn Bakx, Erik Tummers, Brad McDonald en Martin Toms.

Toch slaagde Trappers er niet in de wedstrijd te beslissen. Na iets meer dan een half uur spelen in de ontmoeting verzorgde Willem Kneepkens de gelijkmaker namens Geleen. Zeker geen slecht moment voor het eerste seizoensdoelpunt voor de 23-jarige vlakbij Glanerbrook geboren aanvaller. Aan het eind van de periode stond Trappers echter weer gewoon voor. Het was Bjorn Willemse die shorthanded raakschoot.

De derde periode bleef het spannend, met een Geleen dat joeg op de gelijkmaker en Tilburg dat probeerde Eaters definitief van zich af te schudden. Het was uiteindelijk de Limburgse formatie die het meest loon naar werken kreeg. Tien minuten voor tijd prikte Ryan McLeod de puck achter Paulo Coliacovo. Het was de tweede treffer in elf wedstrijden voor de uit Fernie in British Columbia afkomstige forward.

Het was uiteindelijk bijzonder dat juist Don Nichols de winnende goal voor zijn rekening nam na amper twee minuten in de overtime. De verdediger van Trappers stond de hele avond in de bijzondere belangstelling van het Geleense publiek, maar liet op best mogelijke manier zien waarom hij al jaren één van de hoogst gewaardeerde spelers is in de Nederlandse competitie.

Zijn treffer, vijftien seconden na een straf voor Glen Bakx, brengt Tilburg na afwezigheid van een jaar weer terug in de finale om de nationale beker.