Trappers kampioensfoto 2014

3 juni 201522:27

Door Joep Meijsen

Trappers naar Oberliga Nord

Tilburg Trappers heeft woensdagavond een plek verworven in de Oberliga Nord. Die competitie telt zeventien andere ploegen uit het westen, oosten en noorden van Duitsland.

Dit betekent dat er voor Trappers onder meer uitwedstrijden in Rostock en Leipzig op het programma staan, zo bleek tijdens een overleg van de clubs uit de Oberliga om een uitweg te vinden uit de impasse die de afgelopen weken was ontstaan. Uiteindelijk komen er twee Oberliga's, eentje in het zuiden van het land en eentje waarin de clubs uit de rest van het land verzameld zijn en dus Ă©Ă©n club uit Nederland.

Trappers speelt eerst zeventien thuis- en uitwedstrijden tegen alle ploegen uit de Oberliga Nord. Daarna volgt een regionale opslitsing met drie regio's van zes clubs die een volledige competitie spelen. Daarmee komt Trappers dus in de competitie op 22 thuis- en uitwedstrijden. Vervolgens wordt een totaalstand opgemaakt in Nord die Trappers mogelijk toegang geeft tot de kwartfinales van de play-offs. Daarvoor plaatsen zich vier teams uit de Oberliga Nord en vier teams uit de Oberliga SĂĽd. Die laatste competitie bestaat komend jaar uit twaalf teams. Tilburg mag volledig meespelen in de play-offs, maar kan komend jaar niet promoveren naar DEL 2.

Daarmee is het vertrek van de hoofdmacht van Tilburg Trappers naar het buitenland definitief. Een tweede team van de regerende landskampioen zal deelnemen aan de zogenoemde BeNeLiga met zeventien of achttien ploegen uit Nederland en België. Nu er duidelijkheid is over de route van Tilburg komend seizoen kan de club beginnen met het contracteren van spelers. Volgens de regels van de Oberliga moeten de beide goalies uit eigen land afkomstig zijn en moeten er vijf spelers van onder de 21 jaar in de selectie zitten. De Oberliga kent een importlimiet van twee.

Tilburg zal extra vroeg kunnen beginnen aan de voorbereiding omdat er eerder ijs wordt gelegd in de Tilburgse hal. Daarnaast is er in principe ook ijs beschikbaar in april voor de play-offs. Dat laatste is pikant omdat de play-offs in de Oberliga mogelijk overlappen met het WK van Oranje. De Tilburgse internationals krijgen wel ruimte voor deelname aan het Olympisch Kwalificatietoernooi in februari.

Brabants Dagblad meldt dat nog niet zeker is wie er komend seizoen in de bank staat bij Trappers. Succescoach Paul Gartner heeft geen contract meer en moet nog overwegen of hij een derde seizoen in Nederland aan de slag wil. Anders zal Tilburg op zoek moeten naar een vervanger.