15 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Trappers pakt voorsprong

Tilburg Trappers heeft de belangrijke eerste wedstrijd in de play-off-serie tegen Heerenveen met 5-2 gewonnen. Trappers besliste de wedstrijd met vier onbeantwoorde doelpunten in de derde periode. Doug Stienstra scoorde drie goals en nam ook nog een assist voor zijn rekening.

De overwinning van Trappers was verre van vanzelfsprekend. Gedurende tweederde van de wedstrijd was het Heerenveen dat heerste op het ijs en volop kansen kreeg om te scoren. Het feit dat het vizier bij verschillende Friese aanvallers niet op scherp stond, zorgde ervoor dat de voorsprong na de tweede periode slechts 2-1 was.

De beslissende momenten in de wedstrijd vonden plaats vroeg in de derde periode. Eerst mocht Dave Bonk shorthanded alleen op Kelly Shields afschaatsen om de gelijkmaker binnen te prikken, daarna liep Andrey Levitin op advies van de linesman op tegen een dubbele minor en een game misconduct. Even later ontving doelman Shields ook nog een straf wegens slashing en kon Tilburg met twee man meer op het ijs de winnende treffer scoren via Simon de Wit. Twee treffers van Doug Stienstra stelden daarna de overwinning voor Trappers veilig.

Hoofdcoach Alex Andjelic was na afloop van de wedstrijd woedend over de arbitrage in Nederland.‚ÄėHet is onbegrijpelijk dat voor de eerste drie wedstrijden in deze serie drie scheidsrechters worden aangewezen die een band hebben met Tilburg. Dat zie je verder nergens anders in de wereld. Het is duidelijk dat Tilburg dit seizoen kampioen moet worden. Dit seizoen zou om zero tolerance draaien en daar heb ik vanavond niks van gezien. De begeleiding van de scheidsrechters is niet goed in Nederland.'

Zijn collega Larry Suarez van Trappers was een heel andere mening toegedaan. ‚ÄėIk ben een van de meest kritische mensen als het gaat om de arbitrage. De scheidsrechter had vandaag echter een goede wedstrijd. Hij floot zoals je een play-off-wedstrijd moet fluiten. De overtreding van Levitin was een ‚Äėcheap shot' en moest gewoon bestraft worden', aldus Suarez.

De coach van Tilburg was wel kritisch over het optreden van zijn eigen team. ‚ÄėHeerenveen was twee periodes lang de betere ploeg. Mijn team zag er vermoeid uit en probeerde te ingewikkelde oplossingen te vinden. Het liep niet. In de tweede pauze hebben we een stevig gesprek gevoerd, de spelers kwamen vastbesloten uit de kleedkamer om de zaak recht te zetten en dat hebben ze gedaan. Heerenveen heeft echter een heel goede ploeg en ik heb het gevoel dat dit een lange serie gaat worden.'

Trappers begon de wedstrijd met een klein openingsoffensief. Dat werd echter ruw verstoord door een makkelijk weggegeven rebound door Nick Boucher, waarbij Marco Postma de puck uiteindelijk het laatste tikje gaf. Vanaf dat moment nam Flyers het initiatief in de wedstrijd over. De ploeg verstoorde de opbouw van Trappers effectief, had veel puckbezit en cre√ęerde scoringskansen. Het doelpunt viel aan de andere kant. Joshua Harding passte de puck rechtstreeks op een Tilburgse stick en Doug Stienstra omspeelde Kelly Shields voor de gelijkmaker.

De tweede periode leverde veel hachelijke momenten voor het doel op. Vooral voor de neus van Nick Boucher, maar met name Casey Vanschagen kreeg ook enkele dotten van kansen aan de andere kant van het ijs. De enige treffer van de periode viel bijna aan het slot. Casey Bartzen gebruikte zijn snelheid om twee Tilburgse verdedigers af te schudden en vallend de puck binnen te schieten.

Daarmee leek het voordeel overduidelijk bij Heerenveen te liggen. De shorthanded goal van Dave Bonk, die profiteerde van een matig opgezette aanval van de Flyers, was echter het begin van de kentering. Die werd echter definitief door de straf tegen Levitin. De Rus maakte eerst een overtreding op Bjorn Willemse, schaatste daarna tegen de linesman op en moest uiteindelijk het ijs verlaten.

Niet veel later loopt ook doelman Shields tegen een straf op. De goalie wordt eerst de stick uit de handen geslagen en als hij de stick eindelijk terug heeft, gebruikt hij deze voor een slashing. Met twee man meer op het ijs is het Simon de Wit die raakschiet. Trappers komt nu op stoom en Flyers heeft weinig meer in te brengen in de ontmoeting. De twee treffers van Stienstra maken het feest voor Trappers compleet en Tilburg komt zo op een 1-0 voorsprong.

Andjelic wanhoopt echter nog niet. ‚ÄėHet is pas de eerste wedstrijd. Wij zijn nu woedend en gaan er zaterdag in eigen huis, met drieduizend fanatieke fans op de tribune, alles aan doen om dit recht te zetten.'