24 november 200700:00

Trappers slaat eerste slag

Tilburg Trappers had het slechts korte tijd lastig in de eerste wedstrijd van de halve finaleserie tegen Eaters Geleen. Daryl Bat had drie goals en een assist in de eenvoudige 6-1 zege tegen een Geleen dat te licht was om serieus verzet te bieden.

Trappers hoefde niet eens op volle kracht te draaien om de voorsprong te pakken in de best-of-three. Geleen werd hard met de neus op de feiten gedrukt over de omvang van de selectie. Vooral omdat Brian McGarry niet aan de wedstrijd kon beginnen, Mike Walling met een snoeiharde, correcte check van Don Nichols aan de kant werd gezet en Steve Farrer van het ijs werd gestuurd met een game-misconduct na een vechtpartijtje met diezelfde Nichols. Laatstgenoemde won het gevecht overigens met een wonderschone heupworp.

Trappers kreeg juist een boost voor de wedstrijd omdat sterspeler Doug Stienstra fit genoeg was om aan te treden. De Nederlandse-Canadees wankelde af en toe in de bank en had het duidelijk moeilijk. Op het ijs was daar echter weinig van te merken, Stienstra nam een goal en een assist voor zijn rekening. Ook Casey Vanschagen keerde terug in de ploeg, wat hij vierde met een prima doelpunt na een schitterende assist van Bob Teunissen. De geboren Wijchenaar nam drie voorzetten voor zijn rekening in de wedstrijd.

Eaters kwam na zeven minuten in de wedstrijd op voorsprong en dat was zeker niet onverdiend. Tilburg begon niet overdreven goed aan de wedstrijd en Geleen toonde fris combinatiespel waarmee het team erg makkelijk richting Coliacovo kon opschaatsen. Puckverlies van Nichols in het eigen verdedigingsvak bood Lambert Keulen de mogelijkheid met een hard schot in de bovenhoek de score te openen.

Eaters speelde in puckbezit goed mee met Trappers, maar kwam simpelweg kracht tekort om de wedstrijd competitief te houden. Coach Uli Egen zet een trits jonge spelers in. Vrijwel allemaal jongens die het in zich hebben op zijn minst een solide eredivisiespeler te worden, vooral Diego Winters viel vrijdagavond op, maar die het tegen de ervaren lijnen van Tilburg begrijpelijkerwijs nog erg moeilijk hadden.

Toch had Trappers twee meevallers nodig om nog voor het einde van de eerste periode op voorsprong te komen. Daryl Bat profiteerde in de dertiende minuut van de slordige opbouw bij Eaters. De aalvlugge Canadees heeft maar een fractie van een seconde nodig om op snelheid door een defensie te glippen en maakte zijn solo ook nog prima af tegen de sterk keepende Tomas Kalousek.

Drie minuten later zeilde een losse flodder van Don Nichols door een mêlee aan spelers heen pardoes in de bovenhoek buiten het zicht van Kalousek voor de 2-1, terwijl het wederom Bat was die de voorsprong nog voor de zoemer op 3-1 bracht, was de wedstrijd feitelijk beslist. Van Trappers hoefde het niet meer zo nodig, terwijl Eaters niet kon. Het niveau van de wedstrijd zakte daardoor naar een bedenkelijk peil, waarbij alleen een paar prima doelpunten nog voor vermaak zorgden.

Doug Stienstra scoorde de uitstekende 4-1 halverwege de wedstrijd, publiekslieveling Vanschagen profiteerde later van een werkelijk uitstekende pass van Teunissen, terwijl Bat van dichtbij dertien minuten voor tijd de zesde Tilburgse treffer verzorgde. Een schot op de paal van Erik Tummers en twee schotkansen voor Ryan McLeod waren de hoogtepunten voor Geleen, dat zondag in de tweede wedstrijd uit een ander vaatje zal moeten tappen om een beslissende derde wedstrijd af te dwingen.