AL TIL LIN 20190303 114

22 april 201922:38

Door Joep Meijsen

Trappers verliest eerste duel tegen Landshut

EV Landshut heeft op maandagavond het thuisvoordeel overgenomen van Tilburg Trappers. De ploeg uit Beieren won het openingsduel in de finale in de Oberliga met 1-4. Max Forster scoorde twee keer voor de uitploeg.

Het is al de derde keer in de lopende play-offs dat Tilburg een eerste duel in eigen huis verliest. Het gebeurde in de openingsronde tegen Lindau, het gebeurde in de vorige ronde tegen Herne en nu dus opnieuw. In de beide andere series was het uiteindelijk toch Tilburg dat aan het langste eind trok, iets dat de fans van Tilburg nog wat extra vertrouwen in de eigen ploeg kan geven. Voor zo ver dat vertrouwen er niet al volop is, want Tilburg heeft immers nog nooit een play-offserie verloren in de Oberliga.

Bij Landshut maakte de jonge doelman Patrick Berger indruk door 35 van de 36 Tilburgse schoten te stoppen. Hij had daarbij af en toe geluk, onder meer toen Mickey Bastings bij een penaltyshot alleen het ijzerwerk raakte. Ian Meierdres maakte 22 saves op 25 schoten vanuit Landshut.

De uitploeg kwam na een kwartier spelen op voorsprong via Marc Schmidpeter, die alert reageerde op een rebound. Nog voor het einde van de openingsperiode was het 0-2 toen Max Forster een inzet via een Tilburgse speler in het net zag verdwijnen. De treffer viel met nog maar twaalf seconden te gaan in de periode op een psychologische belangrijk moment.

Met de Tsjechen Tomas Plihal en Miroslav Horava beschikt Landshut over twee mannen die gepokt en gemazeld zijn in topcompetities in Europa en zelfs Noord-Amerika. De twee zijn al 36 jaar oud, maar kunnen op het derde niveau in Duitsland nog altijd bijzondere dingen doen. Het duo was vroeg in de tweede periode betrokken bij de 0-3 die Landshut nog sterker de wind in de rug bezorgde.

Trappers bleef wel aandringen en kwam ook tot kansen, maar het duurde tot tien minuten voor tijd alvorens de club er eindelijk in slaagde om doelman Berger te passeren. Max Hermens haalde op de powerplay de trekker over. Tilburg kwam daarna nog een paar keer dichtbij een aansluitingstreffer, maar met de doelman al van het ijs was het Forster die met zijn tweede van de avond het duel op sloot gooide: 1-4.

Woensdag gaat de serie verder in Landshut.

Archieffoto: Arie Leeuwesteijn