Kiilholma viert treffer in bekerfinale met Petersen
Kiilholma viert treffer in bekerfinale met Petersen — © Marco Spelten (Actiefotografie)

27 januari 202113:50

Door Joep Meijsen

Trevor Petersen neemt Jack de Heer-Trofee in ontvangst

De Canadese aanvaller Trevor Petersen van Unis Flyers Heerenveen heeft de Jack de Heer-Trofee gewonnen als de topscorer van de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie.

De Jack de Heer-Trofee is de enige van de jaarlijkse prijzen van IJshockey Nederland die niet op basis van een peiling van coaches en ijshockeykenners wordt uitgereikt, maar zuiver op basis van statistieken. Trevoer Petersen had in 20 reguliere seizoenwedstrijden in de Beneliga 29 goals en 28 assists, waarmee hij de concurrentie op de topscorerslijst nipt voorbleef.

Petersen debuteerde afgelopen seizoen in het shirt van Unis Flyers Heerenveen en won met de ploeg de nationale beker en het nationale kampioenschap, voordat corona ervoor zorgde dat het seizoen voortijdig werd afgebroken. De 26-jarige Canadees uit Toronto maakte een jaar eerder zijn profdebuut bij Florida Everblades en het Franse Brest, na vier seizoenen bij York University.

Trevor Petersen wint de Jack de Heer-Trofee
Trevor Petersen wint de Jack de Heer-Trofee — © IJshockey Nederland

Petersen besloot na het seizoen zijn schaatsen aan de wilgen te hangen, waardoor het persoonlijk overhandigen van de Jack de Heer-trofee in Nederland niet mogelijk was. Derhalve werd hij in Toronto digitaal verrast door Tim van der Meulen. In het gesprek vertelt hij over zijn seizoen vorig jaar, de corona-situatie in Canada, de reden waarom hij gestopt is en wat zijn plannen voor het nieuwe seizoen waren.

Het is voor het eerst dat een import de Jack de Heer-Trofee wint, sinds Josh Prudden in 2014-15. Het is de vierde winnaar uit de selectie van Unis Flyers in de laatste vijf jaar. Hij wordt rond de uitreiking ook nog toegesproken door Jack de Heer, naar wie de trofee genoemd is. De Heer is natuurlijk de eeuwig topscorer van het nationaal team en namens Tilburg Trappers, Feenstra Flyers en het Zwitserse Arosa een speler die altijd tot de beste doelpuntenmakers van het seizoen behoorde.