NHL Vlag Tsjechie

7 januari 201408:20

Door Joep Meijsen

Tsjechië kiest voor ervaring

De 42-jarige Petr Nedved is de misschien wel opmerkelijkste naam in de selectie van Tsjechië voor de Winterspelen in Sotsji. Het ontbreken van Jiri Hudler (Calgary) en Jan Hejda (Colorado) is ook opvallend.

Hudler ontbreekt omdat de Tsjechische bondscoach de voorkeur geeft aan Ales Hemsky van de Edmonton Oilers, terwijl Hejda een conflict heeft met de bondscoach van Tsjechië. Hoewel Petr Nedved de laatste jaren voortdurend deel uitmaakt van de nationale ploeg van Tsjechië, komt het toch als een verrassing dat hij er ook bij is op het moment dat alle Tsjechische spelers uit de NHL beschikbaar zijn.

Nedved speelde zijn eerste Olympische Spelen al in 1994, maar deed dat toen opvallend genoeg namens Canada. Hij speelde in totaal bijna duizend wedstrijden in de NHL, maar is al sinds 2007 weer actief in eigen land. Hij is één van de zeven spelers in de selectie die niet in de NHL actief zijn op dit moment.

Minder opmerkelijk, maar toch opvallend is de selectie van Jaromir Jagr, intussen ook een veertiger. Hij speelt nog wel in de NHL en kent een sterk seizoen bij de New Jersey Devils. Jagr was een belangrijke factor bij het winnen van de gouden medaille voor Tsjechië bij de Olympische Winterspelen in Nagano in 1996.

De doelman van toen was Dominik Hasek. Het is aan Ondrej Pavelec van de Winnipeg Jets om in diens grote schoenen te stappen anno 2014. De twee andere goalies in de selectie spelen in de KHL. Het 20-jarige supertalent Tomas Hertl van de San Jose Sharks is vanwege een blessure niet geselecteerd.

Het team van Tsjechië:

G: Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets), Jakub Kovář (Jekatěrinburg), Alexander Salák (Petrohrad).

D: Marek Âidlický (New Jersey Devils), Ladislav Šmíd (Calgary Flames), Radko Gudas (Tampa Bay Lightning), Michal Barinka (HC Vítkovice Steel), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk), Michal Rozsíval (Chicago Blackhawks), Zbyněk Michálek (Phoenix Coyotes), Tomáš Kaberle (Rytíři Kladno).

F: Jaromír Jágr, Patrik Eliáš (New Jersey Devils), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens), Aleš Hemský (Edmonton Oilers), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers), Michael Frolík (Winnipeg Jets), Martin Hanzal (Phoenix Coyotes), Vladimír Sobotka (St. Louis Blues), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning), Milan Michálek (Ottawa Senators), David Krejčí (Boston Bruins), Roman Červenka (Petrohrad), Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec), Jiří Novotný (HC LEV Praha)