NHL Vlag Tsjechie

7 januari 201408:20

Door Joep Meijsen

Tsjechi√ę kiest voor ervaring

De 42-jarige Petr Nedved is de misschien wel opmerkelijkste naam in de selectie van Tsjechi√ę voor de Winterspelen in Sotsji. Het ontbreken van Jiri Hudler (Calgary) en Jan Hejda (Colorado) is ook opvallend.

Hudler ontbreekt omdat de Tsjechische bondscoach de voorkeur geeft aan Ales Hemsky van de Edmonton Oilers, terwijl Hejda een conflict heeft met de bondscoach van Tsjechi√ę. Hoewel Petr Nedved de laatste jaren voortdurend deel uitmaakt van de nationale ploeg van Tsjechi√ę, komt het toch als een verrassing dat hij er ook bij is op het moment dat alle Tsjechische spelers uit de NHL beschikbaar zijn.

Nedved speelde zijn eerste Olympische Spelen al in 1994, maar deed dat toen opvallend genoeg namens Canada. Hij speelde in totaal bijna duizend wedstrijden in de NHL, maar is al sinds 2007 weer actief in eigen land. Hij is één van de zeven spelers in de selectie die niet in de NHL actief zijn op dit moment.

Minder opmerkelijk, maar toch opvallend is de selectie van Jaromir Jagr, intussen ook een veertiger. Hij speelt nog wel in de NHL en kent een sterk seizoen bij de New Jersey Devils. Jagr was een belangrijke factor bij het winnen van de gouden medaille voor Tsjechi√ę bij de Olympische Winterspelen in Nagano in 1996.

De doelman van toen was Dominik Hasek. Het is aan Ondrej Pavelec van de Winnipeg Jets om in diens grote schoenen te stappen anno 2014. De twee andere goalies in de selectie spelen in de KHL. Het 20-jarige supertalent Tomas Hertl van de San Jose Sharks is vanwege een blessure niet geselecteerd.

Het team van Tsjechi√ę:

G: OndŇôej Pavelec (Winnipeg Jets), Jakub Kov√°Ňô (Jekatńõrinburg), Alexander Sal√°k (Petrohrad).

D: Marek √āidlick√Ĺ (New Jersey Devils), Ladislav ҆m√≠d (Calgary Flames), Radko Gudas (Tampa Bay Lightning), Michal Barinka (HC V√≠tkovice Steel), Luk√°Ň° Kraj√≠ńćek (Dinamo Minsk), Michal Rozs√≠val (Chicago Blackhawks), Zbynńõk Mich√°lek (Phoenix Coyotes), Tom√°Ň° Kaberle (Ryt√≠Ňôi Kladno).

F: Jarom√≠r J√°gr, Patrik Eli√°Ň° (New Jersey Devils), Tom√°Ň° Plekanec (Montreal Canadiens), AleŇ° Hemsk√Ĺ (Edmonton Oilers), Jakub Vor√°ńćek (Philadelphia Flyers), Michael Frol√≠k (Winnipeg Jets), Martin Hanzal (Phoenix Coyotes), Vladim√≠r Sobotka (St. Louis Blues), OndŇôej Pal√°t (Tampa Bay Lightning), Milan Mich√°lek (Ottawa Senators), David Krejńć√≠ (Boston Bruins), Roman ńĆervenka (Petrohrad), Petr Nedvńõd (B√≠l√≠ TygŇôi Liberec), JiŇô√≠ Novotn√Ĺ (HC LEV Praha)