20 oktober 200700:00

Door Remco

Tumultueus duel in Tilburg

Tilburg Trappers behaalde een dikverdiende 7-3 zege op Heerenveen Flyers. De overwinning stond echter in de schaduw van de massale vechtpartij die losbrak in de tweede periode. Uiteindelijk deelde scheidsrechter Patrick Britt 319 strafminuten uit.

De eerste ontmoeting tussen Tilburg en Heerenveen sinds de veelbesproken finale van afgelopen seizoen lijkt de rivaliteit tussen beide teams nog verder te vergroten. Bij een 4-1 voorsprong voor Tilburg in de tweede periode liep het duel volledig uit de hand. Heerenveen goalie Tim Kelleher kreeg het aan de stok met Tilburger Mark Donders. Het gevolg was dat beide spelersbanken volledig leegstroomden en een massale vechtpartij uitbrak. Een unieke gebeurtenis in het Nederlandse ijshockey die na afloop resulteerde in zeven match penalty's.

Tilburg begon uitstekend aan het duel. De landskampioen zette vanaf het begin Heerenveen onder druk en de Friezen liepen tegen een aantal straffen aan. Na bijna dertien minuten opende Mike Lalonde de score met twee Tilburgers meer op het ijs. Lawne Snyder kreeg een straf wegens het doorspelen zonder helm en even later nam Jacco Landman plaats naast Snyder nadat de ervaren verdediger de puck in de tribune schoot. In de laatste minuut van de eerste periode verdubbelde uitblinker Brendan Bernakevitch de voorsprong voor Tilburg. De 25-jarige Canadees verlengde op knappe wijze een afstandsschot van Simon de Wit.

Net als vorige week in Den Haag, kwamen de Friezen sterk uit de kleedkamer in de tweede periode. Coach Alex Andjelic kon voor het eerst beschikken over zijn volledig Oost-Europese aanvalslijn. De Russen Aleksander Ivanov en Andrei Levitin vormden samen met Oekra√Įner Aleksander Panchenko vanavond de gevaarlijkste lijn van de bezoekers. Levitin kreeg direct in de eerste minuut van de tweede periode een enorme kans maar de Rus schoot naast.

Tilburg kwam via een snelle uitbraak op 3-0. Brendan Bernakevitch rondde een assist van Mike Lalonde af. In de 26e minuut maakte Doug Stienstra de vierde treffer nadat vlak daarvoor een treffer van Don Nichols werd afgekeurd.

Twee minuten later ging het helemaal mis in Stappegoor. Eerst verkleinde Matthew McCarthy de achterstand voor Heerenveen tot 4-1. Martin Trommelen was het niet eens met de treffer van Heerenveen en protesteerde heftig. Zo heftig dat Trommelen scheidsrechter Britt klem duwde tegen de boarding achter het doel. Uiteindelijk kreeg Trommelen een game misconduct en een match penalty aan zijn broek. Zijn ploeggenoten moesten er alles aan doen om Martin Trommelen te overtuigen zijn doel te verlaten. Ian Meierdres nam het stokje over van Trommelen.

Aan de andere kant van het ijs brak op dat moment de oorlog uit. Flyers goalie Tim Kelleher schaatste richting de spelersbank van Tilburg en kreeg het aan de stok met Mark Donders. Kelleher ontving een rechtse directe en binnen een mum van tijd stonden alle spelers op het ijs. John Gordon, Matthew McCarthy, Michael McCarthy en Hans Kroon kregen aan Friese zijde een match penaly terwijl ook de Tilburgers Onur Mete, Dennis Donders, Casey Vanschagen en Dennis Unk ook konden gaan douchen. Na afloop van de wedstrijd werd overigens de match penalty van Vanschagen omgezet in een game misconduct voor het verlaten van de spelersbank

Nadat de rookwolken waren verdwenen, was ook de spanning definitief verdwenen uit de wedstrijd. De Friezen verloren een complete aanvalslijn terwijl Tilburg voornamelijk jeugdspelers zag vertrekken richting de kleedkamers. Bernakevitch completeerde zijn hattrick in de 36e minuut met de mooiste goal van de avond. Een prachtige lange pass van Peter van Biezen werd dankbaar in ontvangst genomen door Bernakevitch die daarna goalie Kelleher prachtig omspeelde: 5-1.

De derde periode leverde voor beide ploegen nog twee doelpunten op. Bernakevitch wist zijn vierde van de avond te scoren voordat Andrei Levitin en Erik Landman het feestje voor Meierdres verstoorde. Het slotakkoord was voor Don Nichols. De verdediger die vorig jaar nog uitkwam voor Heerenveen bepaalde met een harde knal de eindstand op 7-3.

De winnende coach Larry Suarez was na afloop vol lof over zijn jonge goalie Meierdres: ‚ÄėIk ben ontzettend tevreden met het optreden van Ian. Het is voor een goalie moeilijk om opeens op zo'n moment in een beladen wedstrijd te komen. Ondanks zijn jonge leeftijd speelde hij echter zo koel en volwassen dat hij daarmee iedereen heeft laten zien hoe waardevol Ian is voor ons team.'

Over de vechtpartij had Suarez niet veel te zeggen: ‚ÄėIk ga niet zeggen of het goed of dom was. Het enige wat ik kwijt wil is dat wij een hecht team hebben met spelers die voor elkaar opkomen en meer niet.'

Op zondag gaat Tilburg Trappers op bezoek bij Geleen en twee dagen later komen de eveneens ongeslagen Amstel Tijgers naar Stappegoor. In ieder geval zal Ian Meierdres deze twee wedstrijden weer zijn talent mogen bevestigen. Na afloop van het slagveld van vrijdagavond is één ding zeker: De rivaliteit tussen Heerenveen en Tilburg is weer aangevuld met een extra hoofdstuk. To be continued.