Eaters glanerbrook inside warmingup 1112

20 juli 201318:13

Door Joep Meijsen

Twee jonge goalies voor Geleen

Geleen heeft de opvolging van Sami Heinonen geregeld. De Limburgse eredivisionist breidt de selectie uit met de Nederlandse-Canadees Patrick Martin en de uit Eindhoven overkomende Edward Noortman.

Beide goalies zijn 21 jaar oud. De uit Ottawa in Ontario afkomstige Martin komt rechtstreeks over uit het Canadese jeugdijshockey. Afgelopen jaar speelde hij voor Smith Falls Bears, een team uit de Central Canada Hockey League, een junior A-liga in Ottawa en omgeving. Voor zijn team speelde hij 44 wedstrijden met een save-percentage van .905. Zijn zes shutouts waren het hoogste in de liga.

Martin beschikt over een Nederlands paspoort en gaat het ijshockeyen in Geleen combineren met een technische studie in Eindhoven. Met zijn team behaalde hij afgelopen jaar de play-offs, maar als 21-jarige is hij nu te oud voor de CCHL. Deze liga fungeert als voorportaal voor major junior en college ijshockey. Bekende oud-spelers uit de liga zijn Steve Yzerman, Claude Giroux, Martin St. Louis en Patrick Sharp.

Edward Noortman was de afgelopen drie seizoenen actief in Eindhoven, daarvoor in Tilburg, Chicago en Belgi√ę. De in Leuven geboren doelman speelde de afgelopen jaren regelmatig in de Eredivisie, als back-up van Matt Anthony en later Deniz Mollen. Bij Geleen krijgt hij de kans om zich te ontwikkelen tot een nummer √©√©n, waarbij beide nieuwe goalies een eerlijke kans gaan krijgen.

Afgelopen seizoen werd Noortman na afloop van de bekerfinale bij een dopingcontrole betrapt met sporen van cannabis in zijn urine. Dat zou volgens de nieuwe regels inmiddels niet meer strafbaar zijn. Eerder al maakte Dave van Mol de overstap van Eindhoven naar Geleen.