Oranje U18 scoort tegen Bulgarije op het WK in Sofia
Oranje U18 scoort tegen Bulgarije op het WK in Sofia — © Thijs de Witte

21 maart 202221:11

Door Joep Meijsen

U18 begint WK met forse zege op Bulgarije

De U18 van Nederland is het WK in Bulgarije begonnen met een 8-1 overwinning op het gastland. Floris Vooren scoorde drie keer voor Nederland, Tom Speel nam twee goals voor zijn rekening en Thijs Kivits stopte 20 schoten.

Bondscoach Dennis ten Bokkel keek een uurtje na het eindsignaal redelijk tevreden terug op de wedstrijd. 'Het was in het begin nog een beetje slordig. Je kon zien dat we nog een beetje zoekende waren en dat iedereen nog een beetje last had van zenuwen. Maar gaandeweg de wedstrijd werden we beter en dat is ook een van de doelstellingen. Iedere periode een beetje beter worden.'

Toch startte Nederland prima. Binnen 2,5 minuut na het eerste fluitsignaal van de Roemeense scheidsrechter kwam Oranje al op voorsprong. De Nijmeegse aanvaller Floris Vooren schoot van afstand binnen. De Bulgaren kwamen echter een paar minuten later langszij. Puckverlies in de defensie van Nederland bood Denis Penchev de mogelijkheid om de gelijkmaker langs Kivits te krijgen.

Oranje sloot de periode toch af met een marge van twee doelpunten. Eerst was het de Haagse forward Dylan Wesseling die shorthanded een pass van achter het doel perfect afwerkte. Vervolgens veroverde Vooren de puck, schaatste door richting en doel en scoorde, 3-1. Ook in de tweede periode scoorde Nederland drie keer en stelde daarmee de zege definitief veilig. Eerst was het de in Zweden spelende Timoer Roodenburg die na een goede schaatsactie met een hard schot de Bulgaarse goalie verschalkte. Vervolgens profiteerde Corne van Stuijvenberg van Eindhoven op de powerplay van een rebound en tenslotte pikte Vooren zijn eigen rebound op voor zijn derde treffer van de avond.

De slotperiode was daarna voor Tom Speel. De forward van Heerenveen sloeg twee keer zijn slag, waarvan een keer op de powerplay, om de eindstand op 8-1 te bepalen. Ten Bokkel: 'We wisten vooraf dat dit waarschijnlijk de zwakste tegenstander zou zijn en we hebben gedaan wat we moesten doen. Als coach zie je tijdens zo'n wedstrijd graag dat de gemaakte afspraken na worden gekomen en dan is het fijn dat het resultaat ook nog meezit.'

De U18 van Oranje speelt het WK in Sofia en won het eerste duel tegen het gastland met 8-1
De U18 van Oranje speelt het WK in Sofia en won het eerste duel tegen het gastland met 8-1 — © Thijs de Witte
De staf van Oranje U18
De staf van Oranje U18 — © Thijs de Witte
Nederland scoort weer een goal in de U18-interland tegen Bulgarije.
Nederland scoort weer een goal in de U18-interland tegen Bulgarije. — © Thijs de Witte
Het oranjelegioen op de tribune in Sofia
Het oranjelegioen op de tribune in Sofia — © Thijs de Witte
Oranje U18 scoort op het WK in Bulgarije tegen het gastland
Oranje U18 scoort op het WK in Bulgarije tegen het gastland — © Thijs de Witte

Direct al een soort finale

De eerste wedstrijd tijdens het WK werd door Kroati√ę met 5-0 gewonnen van Spanje. Daarmee wordt de ontmoeting van morgenmiddag tussen Oranje en de Kroaten direct een soort van vroege finale. Ten Bokkel bekeek de wedstrijd en was onder de indruk van de Kroaten. 'Ze zijn goed georganiseerd en spelen gestructureerd ijshockey met veel automatismen. Het is van goalie tot defensie en aanval een heel degelijke ploeg.' analyseert de bondscoach.

Het is in Sofia koud, maar mooi weer. De ploeg zit in een een goede accommodatie op een kilometer of twee van het hotel. Van de stad heeft Oranje nog niets gezien. Ten Bokkel: 'Het is hier geen strenge bubbel, maar we worden wel voortdurend getest, dus we moeten heel voorzichtig zijn.' Omdat het Nederlands team vandaag de avondwedstrijd had en morgen de vroege wedstrijd speelt, slaat Ten Bokkel de ochtendtraining op het ijs over. 'We gaan gewoon een frisse neus halen en ons goed voorbereiden. Weten wat ons te wachten staat.'

De wedstrijd tegen Kroati√ę begint morgen om 14.30 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via een stream op YouTube of deze site.