19 april 200700:00

Door Joep Meijsen

U18 blijft op promotiekoers

Het Nederlands team onder 18 jaar handhaafde de ongeslagen status op het wereldkampioenschap in het Hongaarse Miskolc met een 7-1 overwinning op Israel. Daarmee stevent Oranje af op een beslissende wedstrijd voor het kampioenschap tegen Hongarije.

Oranje stelde de zege in de eerste periode al grotendeels veilig met een 4-1 voorsprong. Ritchie van Hulten van Tilburg nam twee goals voor zijn rkening, trewijl Reinier Staats drie assists op zijn naam bracht. Doelman Hrelja stopte dertien van de veertien schoten die zijn richting uitkwamen.

De schotverhouding, 54-14, vertelt het verhaal van de wedstrijd. Oranje overklaste Israel op alle fronten en het was aan het goede werk van de doelman van Israel te danken dat de uitslag niet een stuk hoger opliep. Mitch Bruijsten opende in de zevende minuut de score op de powerplay, Lars van Sloun verdubbelde de voorsprong, terwijl ook Diego Winters en Richie van Hulten tot scoren kwamen in de openingsperiode. Daniel Erlich sloeg toe namens de tegenstander.

Israel kent een ambitieus ijshockeyprogramma met veel ondersteuning van buitenaf. Het aantal ijshallen in het land is echter nog beperkt, waardoor de sport in de breedte nog altijd beperkt is. Toch is het land bezig met een langzame opmars in de internationale ijshockeywereld.

In de tweede periode was het Richie van Hulten die tot scoren kwam, terwijl in de slotperiode Jeffrey Melissant en Mike Dalhuisen de doelpunten maakten. Nederland staat door de winst op de tweede plaats van de ranglijst, op doelsaldo achter de Hongaren. De Belgische junioren, de volgende tegenstander van Nederland, verloren met 8-3 van de leeftijdsgenoten uit Estland.

De slotwedstrijd van het toernooi gaat tussen Nederland en Hongarije. Dit zal geen makkelijke wedstrijd worden, Hongarije is de toernooifavoriet en hoefde tot nu toe tijdens het wereldkampioenschap nog geen tegendoelpunt te incasseren. Promotie zou echter goud waard zijn voor de verdere ontwikkeling van de jonge ijshockeytalenten in Nederland.