22 april 200700:00

U18 pakt de wereldtitel

Het Nederlands Team onder 18 jaar heeft gisteravond in Hongarije beslag gelegd op de wereldtitel in Division II. Een 3-4 zege in een spannende wedstrijd tegen de junioren van Hongarije was genoeg om promotie af te dwingen. Jeffrey Melissant had twee goals, waaronder de winnende treffer.

Beide teams kwamen zonder puntverlies aan de start van de ontmoeting, waardoor het toernooi in Miscolc een Ă©chte finale kreeg. Nederland stond de afgelopen jaren al vaker op de rand van promotie, maar moest het meestal op het beslissende moment afleggen tegen het team dat het jaar ervoor was gedegradeerd uit de hogere divisie. Deze keer hield Nederland echter stand en bezorgde Nederland een wereldtitel.

Nederland kreeg al vroeg in de wedstrijd de kans om op voorsprong te komen toen Mike Dalhuisen met een hooking naar het ijs werd getrokken en een penaltyshot kreeg toegewezen van de Zwitserse scheidsrechter. De in Chicago spelende international wist dit buitenkansje echter niet te converteren.

Nederland overleefde drie powerplays tegen op soepele manier, zonder dat de Hongaren tot al te veel kansen kwamen. Oranje domineerde de eerste periode en kwam na twaalf minuten spelen dan ook terecht op voorsprong. De in Nijmegen geboren en in Essen spelende aanvaller Mitch Bruijsten scoorde zijn achtste treffer van het toernooi, waarbij zelfs doelman Hrelja, goed voor 22 saves in de wedstrijd, een assist op zijn naam kreeg.

Gebrek aan discipline bij de jonge Hongaren werd in de minuten daarna door Oranje afgestraft. Een powerplaygoal van Jeffrey Melissant breidde de voorsprong uit naar 2-0. Terwijl de Hongaren aan het eind van de periode tegen een matchpenalty en een andere straf opliepen. De eerste dubbele powerplay leverde niets op, maar toen vlak na het begin van de tweede periode nog een Hongaar de strafbank mocht opzoeken was het Reinier Staats die met zijn derde van het toernooi Oranje op de drempel van de promotie schoot.

Oranje was ook in de tweede periode duidelijk de betere ploeg. De Hongaren verprutsten nog twee kansen op de powerplay, maar toen Lars van Sloun tegen een straf opliep wegens checking to the head werd Hrelja voor het eerst in de wedstrijd gepasseerd. Aron Csanyi kreeg de treffer op zijn naam. Het waren echter toch vooral de Hongaren die de discipline misliepen en een game misconduct wegens butt-ending leverde Nederland een powerplay van vijf minuten op. Jeffrey Melissant wist feilloos het net te vinden voor de 1-4.

De Hongaren kwamen in de derde periode met een furieus slotoffensief uit de kleedkamer. Gergo Nagy scoorde vroeg in de periode de 2-4, terwijl Balint Magosi niet veel later een penaltyshot scoorde. Hierdoor kwamen de Hongaren terug tot op Ă©Ă©n goal en hing de promotie ineens weer aan een zijden draadje. De defensie hield echter stand, zodat de bondscoaches Alexander Jacobs en Larry Suarez samen met hun manschappen het kampioenschap konden gaan vieren en Division I werd bereikt. Een topprestatie van de Nederlandse junioren.