Joep Per 2

25 januari 202019:07

Door Joep Meijsen

U18-vrouwen onderuit tegen Taipei

Het Nederlands vrouwenteam U18 is het WK in eigen land begonnen met een nederlaag. De ploeg stond lange tijd op voorsprong, maar incasseerde twee goals in de slotperiode voor een verrassende tegenstander.

'Ik herkende de ploeg eigenlijk niet terug. Alles waar we het hele jaar aan gewerkt hebben, zag ik niet terug. Er werd te veel geschaatst met de puck en te weinig gepasst. Erg jammer', reageerde bondscoach Myrthe Martens na de wedstrijd. 'Misschien waren het de zenuwen van een WK in eigen land.'

Nederland hoefde de wedstrijd ook zeker niet te verliezen. De ontmoeting ging grotendeels gelijk op en Nederland scoorde in de slotfase van de eerste periode van dichtbij via Abigail Liska om op voorsprong te komen. In de tweede periode waren er voldoende kansen om de positie nog verder te versterken, maar Oranje slaagde er niet in de goalie van Taipei nog een keer te verschalken.

Aan de andere kant van het ijs speelde Emma Fondse een prima wedstrijd tegen een tegenstander die bij vlagen verzorgd ijshockey speelde en regelmatig gevaarlijk voor haar opdoemde. Toen tien minuten voor tijd maakte Fondse alle kansen onschadelijk.

Uiteindelijk viel de gelijkmaker in de 49e minuut kort nadat Nederland met succes een powerplay onschadelijk had gemaakt. Het was Chang die met een rebound voor de gelijkmaker zorgde. Nederland joeg op een nieuwe voorsprong, maar de treffer viel aan de andere kant. Opnieuw een rebound en het was uiteindelijk Huang die Taipei op voorsprong bracht.

Oranje probeerde er nog een slotoffensief uit te persen, maar kon geen vuist meer maken waardoor het kampioenschap dus met een verliespartij werd begonnen. Zondagmiddag is Australi√ę de volgende tegenstander voor de nationale vrouwenploeg U18.

Logos Wkvrouwenu18 Final