U18 vrouwen teamfoto Mexico 2018

3 februari 201808:24

U18 vrouwen ook te sterk voor Kazachstan

Het Nederlands vrouwenteam U18 is nog één zege verwijderd van de gouden medaille in Mexico City. De ploeg van bondscoach Alf Philippen won de derde wedstrijd met 5-2 van Kazachstan. Marée Dijkema scoorde drie goals voor Nederland.

Sterk begin

Nederland kwam als een raket uit de startblokken. Al na veertig seconden opende Marée Dijkema de score op aangeven van Isabelle Schollaardt. In de vijfde minuut verdubbelde Larissa Haverkorn de Nederlandse voorsprong, ditmaal was Dijkema goed voor de assist. Voor Haverkorn was het alweer haar zesde doelpunt van het toernooi.

Comeback Kazachstan

Kazachstan verloor al op dit toernooi van Mexico waarbij de ploeg een 0-3 voorsprong weggaf. Daardoor moest Kazachstan van Nederland winnen om nog kans te maken op promotie. Na elf minuten scoorde Kazachstan de aansluitingstreffer en halverwege de tweede periode kwam de ploeg op gelijke hoogte met Oranje.

In de slotfase van de tweede periode scoorde Nederland de belangrijke derde treffer. Na het voorbereidende werk van Romy Brouwers, scoorde verdedigster Michelle van Ooijen met een powerplaygoal haar eerste doelpunt van het toernooi.

Hattrick Dijkema

Na zes minuten in de derde periode kreeg Nederland weer een marge van twee goals nadat Marée Dijkema haar tweede van de avond scoorde. Wederom viel deze treffer tijdens een Nederlandse powerplay.

Goalie Eline Gabriele speelde weer een geweldige wedstrijd. De Haagse keepster maakte maar liefst 37 saves op 39 schoten waarvan 17 saves in de derde periode. Gabriele heeft nu een save percentage van 94,29%. Dat is een percentage dat doet denken aan de WK’s van haar clubgenoot Claudia van Leeuwen voor het Nederlands vrouwenteam.

Kazachstan kon in de laatste minuten van de wedstrijd geen slotoffensief meer uitoefenen. Ze liepen tegen twee straffen aan en met twee speelsters meer op het ijs, voltooide Dijkema haar hattrick en bepaalde de captain daarmee de eindstand op 5-2.

In de nacht van zaterdag op zondag speelt Nederland de laatste wedstrijd tegen Mexico. De Mexicaanse vrouwen zijn ook nog ongeslagen na twee wedstrijden. Aangezien Mexico maandagnacht afsluit tegen het zwakke Turkije, zal het duel tussen Nederland en Mexico de finale om het goud zijn.