Ijshockey Nederland logo

15 januari 201923:50

U20 hard onderuit in openingswedstrijd

Het Nederlands team onder twintig jaar is het WK in Zagreb begonnen met een fors verlies tegen Kroatië. In de avondwedstrijd werd het liefst 7-0 in het voordeel van de gastheren.

Oranje speelde in de openingsperiode nog goed mee met de leeftijdsgenoten uit Kroatië, maar verzuimde te profiteren van een vroege powerplay. Uiteindelijk was het Nikola Kramaric die na ruim zeventien minuten de score van dichtbij opende.

Ook de openingsfase van de tweede periode was nog helemaal niet verkeerd voor Oranje, dat probeerde door de defensie van Kroatië heen te breken op jacht naar de gelijkmaker. Heel grote kansen wist Nederland daarbij echter niet te creëren. In de 32e minuut profiteerde Dominic Canic van een slordige opbouw bij Nederland achterin tijdens de penaltykill na een straf tegen Justin van Baarsen.

In de slotminuut van die periode werd het via Leonardo Zanoff zelfs 3-0 en daarna volgden in de slotperiode nog treffersvan Sven Paulovic, Lovro Hanzec, Luca Kramaric en nogmaals Dominic Canic, waardoor de eindstand uitkwam op 7-0. Opvallend genoeg had Nederland volgens de statistieken meer schoten op doel dan de Kroaten, maar Domagoj Troha stopte alle 29 schoten voor een shutout.

België begon beter aan het toernooi met een 3-6 overwinning op Israël. Alec James had drie goals en twee assists, terwijl ook Ben Coolen, Jeffie Versin en Stefaan Swennen tot scoren kwamen. De buurlanden Nederland en België treffen morgen op elkaar. Die wedstrijd staat voor 16.30 uur op het programma.