4 januari 200500:00

U20 nipt langs Chinezen

De voor Sokolov Karlovy in Tsjechië spelende Ramon van Waardenburg scoorde tien minuten voor tijd de treffer die Jong Oranje de volle buit bracht tegen China. Nederland won de wedstrijd dankzij deze treffer met 3-2 en kan zich gaan opmaken voor de wedstrijden tegen de eveneens ongeslagen ploegen van Japan en RoemeniĂ«.

Van Waardenburg is geboren op 14 augustus 1988, daarmee is hij de met afstand jongste speler in de selectie van de Onder 20. Er zit zelfs geen enkele speler uit de jaargang 1987 in de selectie. Juist deze speler stond na vijftig minuten spelen op de juiste plek om zonder assistentie de winnende treffer binnen te schieten.

Nederland startte met de Hagenees Victor Boutrs Girgis in de basis. De van Dordrecht afkomstige doelman speelde dit seizoen regelmatig op het hoogste niveau in Nederland en maakte zestien saves namens Oranje. Nederland schoot aanzienlijk vaker op het doel van de Chinezen, 33 keer, maar de Chinese doelman Ming Xie was goed voor 30 reddingen.

Net als in de eerste wedstrijd kwam Oranje vroeg op voorsprong via de derde treffer in het toernooi van Akim Ramoul. Oranje gebruikte hiervoor een powerplay in de openingsminuut van de ontmoeting. Toen Hagenees Alan van Bentem de jeugdige Nederlanders in de twaalfde minuut op een 2-0 voorsprong zette, leek er geen vuiltje aan de lucht voor de manschappen van Danny Jurgens en Rob Serviss.

Een powerplaygoal van Tao Xue drie minuten voor het einde van de eerste periode bracht de Chinezen echter terug in de wedstrijd en dezelfde speler was luttele minuten na het begin van de tweede periode wederom succesvol. De wedstrijd verliep daarna doelpuntloos tot het moment dat Van Waardenburg de Nederlanders alsnog de punten bezorgde.

De Oranje-boys zullen de komende dagen uit een ander vaatje moeten tappen. Donderdag wordt het toernooi voortgezet tegen gastland Roemenië, dat met 9-1 over Litouwen heen walste. Ook Japan handhaafde in de tweede wedstrijd van het toernooi de ongeslagen status. De Aziaten waren met liefst 12-1 te sterk voor Servië en Montenegro.

Nederland zal het restant van het toernooi moeten spelen zonder verdediger Dave Stapperhoef. De speler van Heerenveen Flyers brak gisteren tijdens de ontmoeting met Litouwen zijn schouder. Hij is inmiddels op weg naar huis.