Nijb newlogo 0809

18 december 201120:53

Door Joep Meijsen

U20 ontsnapt aan degradatie

Het punt in overtime tegen Zuid-Korea was voor het Nederlands team onder 20 jaar voldoende om niet te degraderen. Uiteindelijk werd na penaltyshots ook nog gewonnen. Daardoor gaat Zuid-Korea naar beneden en mag Oranje het volgend jaar opnieuw proberen in Division II.

‚ÄėIk ben natuurlijk opgelucht dat we niet zijn gedegradeerd, maar ook teleurgesteld in de prestaties van de ploeg. Er zijn de nodige jongens door de mand gevallen de afgelopen week en er is veel fout gegaan. Dit moet volgend jaar echt anders', zei bondscoach Leo van den Thillart een uurtje na afloop van de beslissende wedstrijd tegen de Koreanen.

Deniz Mollen maakte 35 saves in een ontmoeting die na zestig minuten uiteindelijk in 2-2 eindigde, waardoor Oranje zeker was van klassenbehoud. Daarna werd uiteindelijk via penaltyshots de winst binnengehaald. Danny Stempher van Eindhoven High Techs scoorde niet alleen een goal in de reguliere speeltijd, maar ook het beslissende penaltyshot. Het andere Nederlandse doelpunt kwam van de stick van Deniz Mete, de derde goal van het toernooi voor de geboren Tilburger.

Daarmee wordt in ieder geval voorkomen dat Oranje op U20-niveau afdaald naar zo'n beetje de kelder van het internationale ijshockey. De vrees groeide zaterdag toen Nederland na een goede eerste periode door de leeftijdgenoten uit Oekra√Įne met een 7-0 nederlaag van het ijs werd geveegd.

Van den Thillart: ‚ÄėDe groep heeft zeker niet maximaal gepresteerd, maar het hele Nederlandse ijshockey moet hier lessen van leren. De voorbereiding moet beter, maar jonge Nederlandse spelers moeten ook meer ervaring opdoen met zaken als powerplay en penaltyking. Te vaak worden ze bij clubs gebruikt als bankzitters voor het puntensysteem, terwijl je speelt tegen jongens die ijstijd krijgen in goede competities.'

Oranje kwam via een goal van Stempher al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar een dubbelslag van Korea in de tweede periode zorgde ervoor dat Nederland virtueel gedegradeerd was. De treffer van Mete enkele minuten na de 1-2 bracht de zaken echter weer in evenwicht. Zuid-Korea haalde kort voor tijd nog de doelman van het ijs om een winnende goal te forceren, maar het mocht niet baten.

Tilburg-aanvaller Mickey Bastings werd door de coaches van de andere teams gekozen tot beste speler van Oranje. De spelers van de U20 reizen in de loop van maandag terug naar huis.