Jacobs Scoort U20

3 februari 202008:11

Door Joep Meijsen

U20 verliest van China en moet afwachten

Oranje U20 knokte op de slotdag van het wereldkampioenschap in Zuid-Korea tegen China knap terug uit achterstand, maar kreeg uiteindelijk toch de deksel op de neus. De ploeg moet nu afwachten hoe de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Kroati√ę verloopt om te zien of de ploeg tweede of vierde wordt.

Nederland begon goed aan de wedstrijd, dwon al snel een eerste powerplay af en had een overwicht in het duel. De goal viel echter aan de andere kant. Een pass van achteruit werd door de vrijstaande Jilong Yu mooi ingeschoten. Zes minuten later zorgde Jungcheng Yan ervoor dat China zelfs op 0-2 kwam, nadat achter elkaar Roy Ansems en Tijn Jacobs naar de strafbank werden gestuurd. Toen Oranje vroeg in de tweede periode opnieuw tegen een straf opliep en Yuyang Hou er zelfs 0-3 van maakte, leek de wedstrijd gespeeld.

Die stand was echter geen goede weergave van de wedstrijd. Oranje was aan de puck sterk, kwam makkelijk in de buurt van het Chinese doel, maar verzuimde gebruik te maken van de kansen. 'De eerste periode maakten we te veel fouten in het verdedigingsvak. Na de backcheck moet tegen een land als China de organisatie er direct gaan. Zij zijn sterk aan de puck en het in het combinatiespel en daardoor kregen wij drie doelpunten tegen', analyseerde bondscoach Theo van Gerwen na afloop.

Dit team heeft veel potentieel en er zitten veel spelers bij die kunnen doorgroeien naar het nationale mannenteam

Archieffoto: Dean Versteeg scoort voor de U20 van Nederland
Archieffoto: Dean Versteeg scoort voor de U20 van Nederland

Comeback van Nederland

De comeback van Nederland begon ook op de powerplay. Halverwege het duel was er een mooie combinatie tussen Wouter Sars en Jay de Ruiter waardoor Tijn Jacobs in stelling kon worden gebracht voor de eerste Oranje-goal. Het offensief van Nederland liep door tot in de derde periode en vroeg na de hervatting was het Jay Huisman die een prima goal scoorde na voorbereidend werk van Pim van der Meulen en Dean Versteeg.

Diezelfde Versteeg zorgde weer vijf minuten later voor de gelijkmaker, waarbij weer Jay Huisman betrokken was en ook Bjorn Borgman een rol speelde. Van Gerwen: 'Na de achterstand hebben we goed gespeeld en kwamen we terug in de wedstrijd. Daarna hadden we kansen te over om op 4-3 te komen, maar zij hadden iets meer geluk en scoren de goal.' Met een treffer in het lege net bepaalt China de eindstand op 3-5.

Hierdoor moet Nederland nu afwachten hoe de wedstrijd tussen Korea en Kroati√ę afloopt. Bij winst van het gastland wordt Oranje tweede en bij winst van Kroati√ę wacht slechts de vierde plaats. Bjorn Borgman werd gekozen tot beste speler van Nederland in het toernooi.

Bjorn Borgman U20

Positieve gevoelens

Van Gerwen kijkt toch met positieve gevoelens terug op het toernooi. 'Het is een van de betere U20-teams van de afgelopen jaren. Verdedigend moet het beter, maar aanvallend laten we heel goede dingen zien. Dit team heeft veel potentieel en er zitten veel spelers bij die kunnen doorgroeien naar het nationale mannenteam. Ook mooi dat er zes spelers van het U18 team hebben meegedaan met Mike Collard, Jowin Ansems, Bjorn Borgman, Dean Versteeg, Jay Huisman en Pim van der Meulen.' De U18 speelt eind maart het wereldkampioenschap in Bulgarije.