Lions scheffe skate 1314

16 september 201417:26

Door Joep Meijsen

Uitbreiding op til voor Eerste Divisie

De Eerste Divisie wordt voor komend seizoen uitgebreid met twee ploegen. Het niet de Eredivisie startende Dordrecht Lions krijgt een plek op het tweede niveau, terwijl ook ex-Eredivisionist Amsterdam weer een team krijgt in de Eerste Divisie.

Daarover is maandagavond overleg geweest tussen de clubs in de Eerste Divisie en de Nederlandse IJshockeybond. Zuiver volgens de reglementen zouden beide clubs in de Promotiedivisie moeten beginnen en dan promotie moeten afdwingen naar de Eerste Divisie. 'Door de afname van het aantal teams in de Eredivisie, is het belangrijk dat er geen spelers gaan stoppen. Dat risico lopen we wel als die jongens Promotiedivisie moeten gaan spelen', zegt bondsdirecteur Noud van Berkel tegen IJshockey.com.

Tijdens het Voorzittersoverleg is een peiling gehouden onder de bestaande clubs in de Eerste Divisie. Twee teams waren tegen de toevoeging van Amsterdam en Dordrecht. Andere teams die interesse hebben om alsnog Eerste Divisie te gaan spelen, kunnen hiertoe een verzoek indienen. Een technische commissie onder leiding van Theo van Gerwen zal dan beoordelen of de club speltechnisch het niveau van de Eerste Divisie aan kan.

De bijeenkomst werd door de NIJB ook gebruikt om een eerste aanzet te geven richting de toekomst op de langere termijn, waarbij rekening wordt gehouden met het vertrek van topteams naar Duitsland. Daarbij wordt nagedacht over samenvoeging van de top van de huidige Eerste Divisie met de overgebleven clubs in de Eredivisie en mogelijk enkele Belgische teams. Daarbij moet echter goed worden gekeken naar zaken als aantallen imports, aantallen wedstrijden en andere zaken.

'Het was een eerste aanzet, geen besluitvorming. Over dit onderwerp zullen meer bijeenkomsten worden georganiseerd. Daarbij kunnen dan ook clubs uit de Eredivisie en Belgi√ę aanschuiven. Mogelijk vragen we ook de voorzitter van de Franse ijshockeybond daarbij. Daar is een jaar of tien geleden ongeveer eenzelfde ontwikkeling geweest en hij kan vertellen welke ervaringen zij daarmee hebben. Op basis daarvan kan een gedegen plan voor de toekomst worden gemaakt', aldus Van Berkel.