8 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

Van Gerwen weg bij bond

Theo van Gerwen is met onmiddellijke ingang gestopt als bondscoach van het Nederlands team. Van Gerwen stopt uit onvrede over het beleid van de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB). Bovendien wil hij zich meer richten op het coachen van Tilburg Trappers.

Het vertrek van Van Gerwen wordt door bondsdirecteur Henk Hille bevestigd tegenover IJshockey.com. 'We hebben in goed overleg besloten uit elkaar te gaan. Dat is al enkele dagen geleden besloten. Vanwege de laatste speelronde in de competitie is dit pas nu naar buiten gebracht. De timing was daarbij aan Theo.'

Vanmorgen nog twijfelde Van Gerwen in Brabants Dagblad openlijk over een vertrek bij Tilburg Trappers. Vanavond maakte hij via Omroep Brabant bekend dat hij juist als bondscoach het veld ruimt. De ijshockeybond is al enkele dagen druk met het vinden van een opvolger. Daarbij dringt de tijd, gezien het naderende einde van de competitie en het aanstaande WK in eigen land. 'We hebben goede vorderingen gemaakt en verwachten over niet al te lange tijd met een mededeling naar buiten te kunnen komen', aldus Hille.

Theo van Gerwen nam enkele jaren geleden het roer over bij Oranje van de tegenvallend presterende Brian de Bruyn. Als bondscoach zag hij het als zijn voornaamste zaak om te zorgen dat de nationale ploeg weer serieus werd genomen door spelers. Dit was dringend noodzakelijk na een tijd waarin rond interlands soms meer spelers uit de oorspronkelijke selectie afzegden dan er uiteindelijk kwamen opdraven.

Van Gerwen's loopbaan als bondscoach bereikte in april vorig jaar het hoogtepunt toen Oranje de derde plek veroverde tijdens het Wereldkampioenschap Divisie I in Oslo. De beste prestatie van de Nederlandse ijshockeyploeg in lange tijd. Dit was een belangrijke stap binnen de belangrijkste doelstelling van Van Gerwen, het afdwingen van deelname aan de Olympische Spelen in Turijn. Daartoe werd een grootschalig project opgezet, waarbij een groot aantal Nederlands-Canadezen speelgerechtigd werd gemaakt voor Oranje. Ook werd de competitie dit seizoen langdurig onderbroken voor de voorbereiding op het kwalificatietoernooi in Nowy Targ.

Daar won Nederland van Kroatińā¬ę en Litouwen, maar strandde de formatie van Theo van Gerwen in de slotwedstrijd tegen gastland Polen. Direct na de uitschakeling meldde Van Gerwen tegenover IJshockey.com al dat hij zou gaan peilen binnen de spelersgroep of er nog voldoende steun was voor hem als bondscoach in de richting van het wereldkampioenschap, zoals dat komende april in Eindhoven wordt gespeeld. Daarna zou hij zeker stoppen als bondscoach.

In de afgelopen weken liepen de spanningen tussen Van Gerwen en vooral het Amsterdamse deel van de Oranje-selectie enkele keren stevig op, waarbij Van Gerwen klem kwam te zitten tussen zijn functies als bondscoach en general manager/hoofdcoach bij Tilburg Trappers. In enkele interviews haalde Van Gerwen zijn gram tegenover clubs die in zijn ogen het Nederlandse ijshockey ruńāŇĽneren.