Kimberley Collard scoort namens Oranje U18 tegen Kazachstan op het WK in Eindhoven
Kimberley Collard scoort namens Oranje U18 tegen Kazachstan op het WK in Eindhoven — © Peter Majolee

10 maart 202107:00

Door Edwin Fischer

Van Houten en Collard tellen af richting Canadees avontuur

Over een half jaar ziet bondscoach Joep Franke weer twee speelsters naar het buitenland vertrekken. Verdedigster Iris van Houten (17) en aanvalster Kimberley Collard (16) tekenden onlangs een twee-jarig contract bij A21 Academy om het ‘Preps Program’ te gaan draaien.

Dat de twee jonge speelsters van Oranje naar het Canadese Windsor verhuizen is niet verwonderlijk. ‘Het is een grote droom, die nu uit gaat komen’, zeggen de twee in koor. Met een brede grijns op het gelaat melden ze dat het aftellen begonnen is. ‘Nog 26 weken.’

Beiden tekenden inmiddels een contract met de door Rob Serviss geleide A21 Academy. De headcoach speelde en coachte lange tijd in Nederland en heeft daardoor nog veel connecties in de vaderlandse ijshockeywereld. Van Houten en Collard profiteren daar nu van.

Iris van Houten in actie voor de U18 van Oranje tegen Kazachstan tijdens het WK in Eindhoven
Iris van Houten in actie voor de U18 van Oranje tegen Kazachstan tijdens het WK in Eindhoven — © Peter Majolee

Scholarship

Het duo krijgt deels een scholarship, maar moet ook een behoorlijke bijdrage uit eigen zak leveren. Iris van Houten: ‘Hoeveel ik zelf moeten betalen, kan ik niet zeggen. Dat staat ook in het contract. Maar het is super dat mijn ouders me deze kans geven.’

In principe vertrekken de twee begin september naar Canada. Al is er ook nog een kans dat ze pas half november afreizen. Het Nederlands team speelt immers in oktober in het Poolse Gdansk een olympisch kwalificatietoernooi. Wint Oranje dan staat in november een laatste OKT op het programma.

‘We moeten nog overleggen, want wellicht kunnen we de eerste maanden online de schoollessen volgen en zo in Nederland bij Oranje te blijven. Het is ook dubbel omdat we heel graag naar Canada gaan, maar ook met het Nederlands team optimaal willen presteren’, bekennen de twee.

Kimberley Collard in actie voor Oranje U18
Kimberley Collard in actie voor Oranje U18 — © Peter Majolee

'Het is voor die meiden een prachtige kans'

— Bondscoach Joep Franke

Mochten ze toch al in september naar Windsor gaan, dan moet er gekeken worden naar de mogelijkheden om toch met Oranje te kunnen spelen, vertelt bondscoach Joep Franke. ‘Het is voor die meiden een prachtige kans en ze gaan daar ook veel betere speelsters worden. Dus op de lange termijn gaat het Nederlands team daar van profiteren. Voor de komende toernooien moet ik met de bond in overleg over tickets betalen. Daar heb ik nog geen duidelijkheid over’, zegt Franke.

Iris van Houten in actie voor oranje U18 tegen Australië
Iris van Houten in actie voor oranje U18 tegen AustraliĂ« — © Peter Majolee

Hoogst haalbare

Van Houten en Collard maken zich voorlopig nog geen zorgen. Ze kijken verheugd naar de toekomst. Hun ambities zijn gelijk: het hoogst haalbare bereiken. Collard: ‘We willen in die twee jaar op de A21 Academy een plekje in een universiteitsteam afdwingen. Op het hoogste niveau spelen in Canada of Amerika, dat zou geweldig zijn.’