Trappers Essen Feb19 04

31 mei 202007:27

Door Joep Meijsen

Veranderingen op til in Oberliga Nord

Tilburg Trappers lijkt in de Oberliga Nord twee belangrijke rivalen van de afgelopen jaren kwijt te raken, maar krijgt er mogelijk nieuwe tegenstanders die vorig jaar nog uitkwamen in de Inter Region Cup voor terug.

Afgelopen woensdag meldde EV Duisburg, tot voor kort nog een kandidaat voor promotie, zich af als deelnemer aan de Oberliga Nord. De ploeg, met de Nederlander Alexander Jacobs als nieuwe hoofdcoach, kan de begroting niet rond krijgen na het terugtrekken van Ralf Pape als eigenaar. Het eerste team valt nu terug naar de stamvereniging en zal zich waarschijnlijk inschrijven voor de regionalliga.

Ook Essen Moskitos komt volgend jaar niet meer uit op het derde niveau in Duitsland. De ploeg had het financieel al moeilijk en de coronacrisis zorgt ervoor dat het tekort op de begroting dusdanig is opgelopen dat het niet langer verantwoord is om een team in te schrijven in de Oberliga. Met een lager budget wil ook deze club het in de Regionalliga West gaan proberen.

Dat betekent dat van de teams die vorig jaar deelnamen aan de Oberliga Nord er nog maar tien over zijn. Drie ploegen uit de Regionalliga West doen echter een poging om een niveau hoger aan de slag te gaan. Het gaat daarbij om drie ploegen die vorig jaar nog samen met teams uit Nederland en Belgi√ę in de Inter Region Cup actief waren.

De kampioen van 2018/19, Herforder EV, had al eerder aangegeven naar de mogelijkheid om te promoveren te kijken. De ploeg kondigde voor komende week een persconferentie aan met meer informatie, maar heeft in ieder geval de papieren die noodzakelijk zijn voor een mogelijke licentie in de Oberliga ingediend. Herford speelde een aantal jaar geleden al in de oude Oberliga West.

Diez-Limburg is een andere kandidaat. De ploeg heeft op de achtergrond een begroting voor deelname aan de Oberliga opgesteld en de papieren voor een licentie ingediend. De Rockets hopen echter ook nog op een sterke en attractieve Regionalliga West. De derde ploeg is Hammer Eisbären, ook een stad die eerder al jaren actief was in de Oberliga.

EHC Neuwied heeft juist laten weten niet te willen promoveren en in de Regionalliga West te blijven. Hoe die competitie er komend jaar uit gaat zien, is overigens ook nog onzeker. Zo kondigde Neusser EV aan te twijfelen over deelname volgend seizoen. Met drie teams die mogelijk promoveren en twee teams die waarschijnlijk terugkomen, zijn er ook daar volop vraagtekens.

Vandaag sluit de aanmeldingstermijn van de Oberliga Nord en moeten alle licentie-aanvragen binnen zijn. De komende weken moet meer duidelijk worden over de tegenstanders voor Tilburg Trappers komend seizoen.