Whats App Image 2019 05 02 at 15 04 17

2 mei 201915:10

Door Joep Meijsen

Versterkt Oranje na thriller langs Japan

Oranje pakte in een thriller op donderdag de volle buit tegen Japan. Reno de Hondt, Giovanni Vogelaar en Danny Stempher scoorden, waarmee Nederland de strohalm vast heeft die tot lijfsbehoud in Division IB kan leiden. Martijn Oosterwijk was de man of the match voor Oranje met 41 saves.

Oranje trad voor het eerst aan met vier lijnen en speelde daarmee zijn beste wedstrijd van het toernooi. De extra bezetting was volgens doelman Oosterwijk van groot belang. 'Je merkt dat je een extra block hebt, jongens ook die van hoger niveau komen. Die hebben net een finale gespeeld en zitten er nog helemaal in. Het zijn ook jongens die écht gemotiveerd zijn om hier te zijn.'

De versterkingen helpen ook de rest van de ploeg, denkt Oosterwijk. 'De eerste drie wedstrijden was het zwaar met drie lijnen. Heel vermoeiend voor de spelers. We konden het lang volhouden. Nu zie je dat iedereen meer lucht heeft en het loopt gewoon. De laatste minuten was het nog erg spannend, maar ik wist dat ik de jongens voor me had staan en het is belangrijk om de focus te houden. De empty net-goal was enorm belangrijk.'

Foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Whats App Image 2019 05 02 at 14 28 43

Energiek begin voor Nederland

Oranje begon energiek en goed aan de wedstrijd tegen Japan, dat speelde voor de kans op een medaille of zelfs promotie. Het Nederlandse ijshockeyteam won belangrijke duels, hield Japan uit het aanvalsvak en zette zelf de nodige acties vooruit in gang. Nederland moest na een minuut of vijf een powerplay onschadelijk maken, maar kreeg niet veel later de kans met een man meer op het ijs en die werd direct gegrepen. Giovanni Vogelaar schoot en Reno de Hondt reageerde alert op de rebound.

Voor de tweede keer dit toernooi stond Oranje op voorsprong, maar voor het eerst werd deze naar het einde van de periode gebracht. Dat ging niet zonder moeite. De Japanners kregen naar het einde van de periode een steeds sterker overwicht, maar doelman Oosterwijk stond op zijn post. De inzet en strijdlust die het optreden van Oranje in de eerste drie wedstrijden kenmerkte, was ook nu weer zichtbaar zodat Nederland met een voorsprong de eerste pauze bereikte.

Whats App Image 2019 05 02 at 12 40 19
— © Marco Spelten (IJshockey.com/Actiefotografie.nl)

IJzersterke periode voor Oranje

Nederland kwam weer sterker uit de kleedkamer en speelde in de tweede periode het beste ijshockey in het toernooi tot nu toe. Aanvallend kreeg Nederland daarbij kansjes, een deflectie van Bartek Bison voor het net en een rebound voor Joey Oosterveld. Treffers leverde dat echter niet op. Dat veranderde halverwege het duel tijdens een powerplay tegen Nederland. Doelpuntenmaker Giovanni Vogelaar legt uit. 'Ik zag Danny Stempher opschaatsen met de puck en schaatste in positie. De pass kwam en ik schoot de one-timer zachtjes binnen', 0-2 voor Oranje.

Via een schot van Jasper Nordemann op de paal en een kans voor Thomas Borgman was Nederland zelfs dichtbij de derde treffer. Het duel werd daarbij ook harder en fysieker, wat Nederland nog een extra powerplay opleverde. De stand in de tweede pauze was echter 0-2 voor Nederland. Oranje had in ieder geval twee periodes gewonnen.

Whats App Image 2019 05 02 at 13 21 51

Oranje overleeft derde periode

De slotperiode was daarna voor een belangrijk deel voor Japan, dat de druk op Nederland stevig opvoerde op jacht naar een eerste doelpunt. Dat viel echter pas na een kwartier spelen via Terao, waardoor de wedstrijd nog spannender werd voor het spaarzaam aanwezige publiek in de Tondiraba Icehall in Tallinn. Japan besloot al ruim twee minuten voor tijd de goalie van het ijs te halen, een gok die verkeerd uitpakte. Danny Stempher werd door Vogelaar in positie gebracht om de puck in het lege net te schuiven.

Daarmee was de spanning nog niet uit de wedstrijd. Japan streed voor de laatste kans en slaagde erin 32 seconden voor tijd via Nakayashiki toch nog een keer terug te komen tot op één doelpunt. De resterende seconden leverden echter geen goal meer op, waardoor Nederland de eerste drie punten van dit toernooi bij konden schrijven.

Giovanni Vogelaar had met een goal en twee assists een belangrijke rol in de overwinning, nog geen 40 uur na het verlies met Trappers tegen Landshut. 'We hebben de afgelopen vier jaar drie keer de finale gehaald en er drie gewonnen. Ik heb nooit getwijfeld of ik naar Tallinn wilde afreizen als ik gevraagd werd. Het is altijd mooi om voor je land te spelen. Het was wel even wennen aan het spel van Japan, maar het is een mooie overwinning. Nu eerst de rustdag en dan zaterdag vol gas geven tegen Roemeni√ę.'

Whats App Image 2019 05 02 at 14 28 43 1

Volg toernooi

De twee wedstrijden die vandaag nog op het programma staan, waaronder Oekra√Įne tegen Roemeni√ę, zijn van belang voor de uitgangspositie van Nederland komende zaterdag.

Whats App Image 2019 05 02 at 14 28 44