13 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Vlotte start voor U20

Het Nederlands team onder 20 jaar is het wereldkampioenschap in Litouwen goed begonnen. De ploeg van Robb Serviss en Tommie Hartogs won met ruime cijfers van Mexico en klopte daarna outsider Zuid-Korea. Vanavond volgt de belangrijke wedstrijd tegen het gastland.

Het Nederlands team is Ă©Ă©n van de drie kanshebbers op promotie. Litouwen en Japan zijn de andere teams die tot nu toe hun wedstrijden wonnen in het toernooi. De komende dagen zal blijken in hoeverre Nederland kan blijven meedoen. Vanavond speelt Oranje tegen Litouwen, terwijl voor de slotdag zaterdag de ontmoeting met Japan op het programma staat.

Zoals verwacht waren de jongeren van Japan geen partij voor Oranje. De net uit Nederland gearriveerde Jordy van Oorschot, Diederick Hagemeijer, Ivy van den Heuvel en Jeroen van den Broek stonden allen gewoon in de opstelling. De grote man in de 9-1 zege was echter Kevin Bruijsten van Heerenveen, die vier doelpunten op zijn naam bracht. Tony Demelinne van Den Haag voegde hier nog twee goals en twee assists aan toe, terwijl ook Zahir Hup, Brent Janssen en Hagemeijer een doelpunt voor hun rekenen namen.

Nederland schoot in Elektrenai in totaal 27 keer op doel. De Oranje-goalie Ian Meierdres van Tilburg stopte dertien van de veertien Mexicaanse schoten. Nederland verdeelde de negen doelpunten keurig over de drie periodes.

Bondscoach Robb Serviss noemde voor het toernooi in een gesprek met IJshockey.com Zuid-Korea nog een belangrijke outsider. Met Sjoerd Idzenga in het doel boekte Nederland echter een keurige 5-2 zege in een wedstrijd die in het tweede deel in het voordeel van Oranje werd beslist.

Tony Demelinne opende al in de derde minuut de score. De 1-0 stand bleef lange tijd op het scorebord staan, totdat Ă©Ă©n van de vier Kim's in de Koreaanse opstelling na 35 minuten de gelijkmaker binnenschoot. Dit zorgde klaarblijkelijk voor een versnelling in het spel van Oranje, want amper twee minuten later stond Oranje alweer met 3-1 voor.

Eerst bracht Diederick Hagemeijer Oranje op voorsprong, vervolgens vond Mitch Bruijsten van Essen Moskitos het net. Met zijn tweede goal van de avond bezegelde Tony Demelinne vroeg in de derde periode het lot van Zuid-Korea. Sy Yu bracht de Aziatische ploeg nog een beetje terug in de wedstrijd, maar Kevin Bruijsten maakte vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde.

Mike Dalhuisen had drie assists voor Nederland, terwijl Tony Demelinnen naast zijn twee goals ook nog twee 'helpers' voor zijn rekening nam. Idzenga maakte zeventien saves.Nederland staat voorlopig op de tweede plaats van de ranglijst. Litouwen beschikt over een iets beter doelsaldo. Japan is een puntje achteropgeraakt, omdat het op de eerste speeldag pas in overtime wist af te rekenen met de Koreaanse rivalen.