Ice Hockey 4285440 1280
— © Soerli, Pixabay.com

30 april 202007:32

Door Joep Meijsen

'Volgend NHL-seizoen vanaf december'

Het volgende NHL-seizoen begint mogelijk pas in januari. Aanleidingen zijn de plannen om het huidige seizoen vanaf de zomer af te ronden en de hoop van clubs dat het tegen die tijd weer mogelijk is om wedstrijden met publiek te spelen.

Dat meldt Pierre LeBrun van de sportsite The Athletic op basis van meerdere bronnen. Het is dan wel de bedoeling een compleet seizoen van 82 wedstrijden te spelen. Om hier ruimte voor te maken zouden onder meer de pauze vanwege de all star game en de zogenoemde bye weeks (een week zonder wedstrijden voor teams) sneuvelen. Ook zou de onderbreking rond de feestdagen worden ingekort.

De NHL ligt sinds begin maart stil. Op dit moment wordt er gewerkt aan een doorstart van de competitie zonder publiek. Deze week lekte een memo van de liga uit waarin de hoop werd uitgesproken dat halverwege tot eind mei in ieder geval de trainingsbanen weer open mogen voor trainingen in kleine groepen. Daarbij zouden spelers die naar huis zijn gegaan weer terug kunnen keren naar hun club. Daarbij moeten wel alle geldende regels rond quarantaine in acht worden genomen.

Volgens Elliotte Friedman van Sportsnet ziet het schema er dan ongeveer zo uit. In juni een kort trainingskamp, vervolgens reizen naar een paar steden waar de resterende competitie en play-offs worden afgewerkt. Dat zou dan tussen juli en september moeten gebeuren. 'Kan het gebeuren? Dat weet alleen goed', schrijft Friedman in zijn vaste column.

Er zijn dan ook veel vraagtekens rondom een mogelijke doorstart van de NHL. Onder meer onder spelers die zich afvragen of ze maandenlang ver van huis in quarantaine willen zitten. De doorstart zou vergezeld moeten gaan van een uitgebreid testprogramma vanwege het coronavirus. Het in beslagnemen van testscapaciteit door professionele sporters valt niet in alle kringen in Noord-Amerika goed. Ook zijn er nog vraagtekens rondom de gesloten grens tussen de VS en Canada.

Tags

NHL