Oranje Nederlands Team 2019 eerste training

6 april 201920:10

Door Joep Meijsen

Voorbereiding Oranje op WK Estland van start

Het Nederlands team begon vanmiddag in Dordrecht aan de voorbereidingen op het WK in Estland dat over drie weken op het programma staat. Door verschillende omstandigheden zal het geen makkelijke weg worden.

Het was een jonge, gretige groep die zich zaterdagmiddag had verzameld op de ijsbaan van Dordrecht. Onder leiding van het trio Josh Mizerek, Mike Nason en Bo Subr werd een energieke training van anderhalf uur afgewerkt. Op het ijs een speler met een stuk of acht WK's op zijn naam als Martijn Oosterwijk, maar ook een aantal jongens die vorige week nog actief waren op het WK voor de U18 in Belgrado en bekende Beneliga-spelers als Raymond van der Schuit, Joey Oosterveld en Niels van der Vossen.

Oranje begint met een zeer ruime voorselectie aan de voorbereiding. Dat moet wel gezien de situatie van veel internationals. Zo eindigen de play-offs in de Oberliga pas uiterlijk op 30 april. Dan heeft Oranje er de eerste twee wedstrijden van het toernooi, tegen Polen en Estland, al opzitten. Als Trappers in de halve finale wordt uitgeschakeld of als de finale snel afgelopen is, kunnen de spelers echter ook voor het hele toernooi beschikbaar zijn. Ook bijvoorbeeld Bartek Bison is in Noord-Amerika nog bezig met het seizoen.

Afzeggingen

In de grote voorselectie ontbreken veel bekende namen. Zij hebben nu of in het verleden om verschillende redenen laten weten niet beschikbaar te zijn voor de nationale ploeg. Andere spelers zijn tijdelijk niet beschikbaar vanwege studie, ziekte of blessures. Daarmee zal de uiteindelijke selectie zoals die in actie komt in Estland een stuk afwijken van het team dat vorig jaar in Tilburg met overtuiging wereldkampioen Division IIA werd.

Nederland speelt straks in Estland behalve tegen Estland en Polen ook tegen Japan, Oekra√Įne en Roemeni√ę. Het toernooi begint op 28 april en eindigt op 4 mei. De wedstrijd tegen Roemeni√ę sluit het kampioenschap voor Nederland af. Het Nederlands team staat weer onder leiding van bondscoach Doug Mason, die in de loop van volgende week in Nederland wordt verwacht. Hij werd met zijn club Graz uitgeschakeld in de halve finales van het kampioenschap in de hoogste Oostenrijkse liga.

De komende weken staan er meer centrale trainingen op het programma.