Teamfoto Nederlands Vrouwenteam Schiphol 2019

26 april 202010:47

Door Joep Meijsen

Vrouwen stijgen op wereldranglijst

De Nationale Nederlandse vrouwenploeg heeft drie plaatsen gewonnen op de wereldranglijst van de Internationale IJshockeyfederatie IIHF. De vrouwen zijn de snelste stijgers op die lijst en staan nu op plek 18. De mannenploeg blijft op plaats 28 staan.

Dat blijkt uit de afgelopen week gepubliceerde ranglijsten. Hierin zijn door het afgelasten van de meeste kampioenschappen over het algemeen weinig veranderingen te zien. De lijst is gebaseerd op de prestaties over meerdere jaren.

De Nederlandse vrouwen profiteren van hun goede prestaties van de afgelopen vijf jaar, waarbij de jongste resultaten het zwaarst wegen. Ze springen over Letland, Kazachstan en China heen naar de achttiende plaats. Met drie plaatsen winst is de nationale vrouwenploeg de snelste stijger op de wereldranglijst, alleen Chinees Taipei wint lager op de ranglijst ook drie plekken. De Verenigde Staten, Canada en Finland blijven ongewijzigd de top drie bij de vrouwen.

De nationale vrouwenploeg, afgelopen seizoen gesteund door KPN Sportfonds, zou dit jaar in Division IA uitkomen in Frankrijk. Vanwege het coronavirus werd dat toernooi echter afgelast. Nederland heeft nu Itali√ę voor zich staan en China iets op achterstand. Het Nederlands vrouwenteam moet nu afwachten waar komend jaar het Division IA-toernooi gehouden gaat worden en heeft ook nog Olympische Kwalificatiewedstrijden voor de boeg.

De Nederlandse mannen staan net als vorig jaar op de 28e plaats van de wereldranglijst. Ook bij de mannen ging het wereldkampioenschap, in Zagreb, niet door. De mannen speelden wel Olympische kwalificatietoernooien in Spanje en Nur-Sultan. Nederland staat op de ranglijst tussen Estland en Kroati√ę in. Bij de mannen is de top tien ongewijzigd, met Canada, Rusland en Finland als de top drie.

Olympische indeling

De indeling voor de komende Olympische winterspelen in 2022 in China worden bepaald aan de hand van deze wereldranglijsten. Bij de mannen leidt dat tot deze indeling:

A: Canada, Verenigde Staten, Duitsland, China
B: Rusland, Tsjechi√ę, Zwitserland, Qualifier 3
C: Finland, Zweden, Qualifier 1, Qualifier 2

De laatste drie kwalificatieronden, met in totaal twaalf deelnemers, staan op het programma voor eind augustus in Slowakije, Letland en Noorwegen.

Bij de vrouwen moet de Olympische kwalificatie nog beginnen. Deze indeling wordt ook gebaseerd op de wereldranglijst, maar hangt nog af van het aantal landen dat zich inschrijft. Wel is de indeling voor de Olympische Spelen ook bij de vrouwen bekend.

A: Verenigde staten, Canada, Finland, Rusland, Zwitserland
B: Japan, Qualifier 1, Qualifier 2, Qualifier 3, China