Nl Dames Huisman China

27 april 202108:46

Door Edwin Fischer

Vrouwenbondscoach Joep Franke wenst uitbreiding van staf

Als het aan bondscoach Joep Franke ligt, dan wordt zijn staf van TeamNL ijshockeyvrouwen op zo kort mogelijke termijn uitgebreid met een tweede assistent-trainer. ‘Ik wil iemand erbij om mee te kunnen sparren. Om samen met mij en de rest van de staf het team beter te maken.’

De wens om (naast Nancy van der Linden), een tweede assistent aan te trekken, heeft volgens Franke niks te maken met het extra budget (naar verluid meer dan 70.000 euro voor het komende olympische kwalificatietraject) dat TeamNL ijshockeyvrouwen sinds donderdag officieel heeft te besteden. Dit is het bedrag dat is vrijgekomen dankzij de toetreding tot de door NOCNSF ondersteunde olympische sportelite van ons land.

‘Ik wil iemand die net als wij allemaal een missie met en passie voor dit team hebben. Ik krijg ook geen salaris’, verklapt Franke. De vrouwenbondscoach heeft al iemand op het oog. Ijshockey Nederland-directeur Theo van Gerwen is al in gesprek met de gegadigde, waarvan de naam nog niet gegeven kan worden. ‘We moeten nog wat zaken met de betreffende persoon doorspreken en ook met de club van die persoon’, blijft Van Gerwen op de vlakte.

Wens spelersgroep

Uitbreiding van de staf op technisch gebied is ook een wens van de spelersgroep van TeamNL ijshockeyvrouwen, zo bevestigt captain Savine Wielenga. Al ziet Wielenga c.s. die versterking graag net iets anders ingevuld worden dan Franke. 'We willen er heel graag een ervaren coach met expertise in het internationale vrouwenijshockey bij. Het zou super zijn als we dat dankzij een deel van ons extra TeamNL-budget voor elkaar kunnen krijgen', aldus Wielenga.

Directeur Theo van Gerwen zegt op de hoogte te zijn van die wens. ‘Die is mij bekend. We bespreken dit met de coaches van het team. Daarnaast moet het wel allemaal passen in ons project en de manier waarop we aan de slag zijn.’ Een structurele toevoeging van een dergelijke (buitenlandse) coach lijkt niet haalbaar. Van Gerwen: ‘Maar er zijn meerdere manieren om aan de wens van het team tegemoet te komen.’