IMG 7029

8 februari 202000:23

Door Joep Meijsen

Vrouwenploeg na penaltyshots onderuit

Het Nederlandse vrouwenteam verloor de eerste oefenwedstrijd van dit weekeinde tegen Oostenrijk in een aantrekkelijk duel met 2-3. De beslissing viel uiteindelijk met een serie penaltyshots. Hilde Huisman scoorde beide Nederlandse treffers.

De twee teams maakten er in Stappegoor in Tilburg een snelle en aantrekkelijke pot ijshockey van. Nederland schoot als een komeet uit de startblokken en domineerde Oostenrijk in de openingsfase, zonder daarbij tot scoren te komen. Die overtuiging hield Nederland niet hele periode vol, zag ook bondscoach Joep Franke. 'We kregen best veel ruimte van achteruit. Onze aanvallers waren te ver weg, waardoor het gat tussen aanval en verdediging gewoon te groot werd. Dan krijg je passes van achteren, waarbij je alleen maar rugnummers ziet en dat is heel frustrerend voor onze verdedigers.'

Dat wil niet zeggen dat Nederland niet tot kansen kwam. Oranje was een paar keer dichtbij de openingsgoal. Die viel echter uiteindelijk aan de andere kant. Oostenrijk kreeg na een straf tegen Marée Dijkema de eerste kans met een speler meer op het ijs en profiteerde hier binnen de kortste keren van via Denise Altmann. Het bleef de enige treffer van de openingsperiode.

Nederland zette in de rust de zaken recht en begon vanaf de tweede periode weer beter te ijshockeyen, met veel puckbezit en weer de nodige kansen. Wederom was er echter een powerplay nodig voor een treffer. Kayleigh Hamers haalde de trekker over en Hilde Huisman zorgde voor de deflectie die de Oostenrijkse goalie kansloos liet.

Oostenrijk, straks ook een tegenstander van Nederland op het WK in Angers, toonde zich een plezierig ijshockeyende tegenstander die na de gelijkmaker ook de schroom weer van zich afwierp. Daardoor ontstond een wedstrijd waarin het spel op en neer golfde en beide teams kansen kregen. Nadia Zijlstra stond namens Nederland echter op haar post. Zoals in de derde periode Emma Fondse een paar prachtige reddingen verrichte om Nederland naar de overtime te krijgen. 'Daar staan ze voor, het zijn de beste twee goalies van Nederland', zei de bondscoach hier nuchter over.

Nederland viert de tweede treffer van Hilde Huisman
Nederland viert de tweede treffer van Hilde Huisman — © Joep Meijsen

Nederland kwam via een prima goal van Huisman, weer met voorbereidend werk van Kayleigh Hamers en Savine Wielenga vroeg in de derde periode op voorsprong. Oostenrijk liep tegen een straf op en vijf seconden later lag de puck al achter de net ingewisselde Oostenrijkse goalie Jessica Ekrt. Lang kon Nederland die voorsprong echter niet vasthouden en Lena Dauböck zorgde drie minuten na de Nederlandse treffer voor de gelijkmaker.

Met die stand werd het einde van de reguliere speeltijd gehaald, terwijl ook in overtime geen goals vielen. Daarmee moesten penaltyshots de beslissing brengen en die werden door Oostenrijk beter genomen. Daarmee komt een einde aan een lange zegereeks van de vrouwen, maar dat is niet iets waar Franke mee zit. 'Het was feitelijk een gelijkspel en deze keer valt het resultaat dan in de richting van Oostenrijk. Maar ik te spreken over het tempo en de fitheid van de ploeg. Morgen (zaterdag, red) kunnen we dat nog meer laten zien.'