Amsterdam Versteeg Angry Camera 1213
— © Fintan Planting (IJshockey.com)

1 oktober 202209:33

Door Joep Meijsen

Wedstrijd Amsterdam in teken van icoon John Versteeg

Amsterdam opent vanmiddag zijn Eredivisie-seizoen tegen Utrecht Dragons. Geen beter moment om afscheid te nemen van een icoon van het Nederlandse ijshockey: John Versteeg.

De inmiddels 51-jarige oud-international heeft aan het einde van het vorige seizoen besloten zijn schaatsen voor wat betreft topijshockey in de wilgen te hangen. Daarmee komt een einde aan een loopbaan die ruim dertig jaar geleden begon in Utrecht en die na de finale om het kampioenschap in de Eredivisie begin dit jaar eindigde in Amsterdam.

Een ontmoeting tussen de club waar hij ooit begon met ijshockey en het team waar hij de laatste zo’n beetje tien jaar actief was, is dus een ideale gelegenheid voor een mooi afscheid. Amsterdam Tigers heeft voorafgaand aan het duel een mooie ceremonie georganiseerd om het vertrek van een van de bekendste gezichten uit de moderne geschiedenis van het Nederlandse ijshockey luister bij te zetten.

Indrukwekkende loopbaan

En wat voor loopbaan heeft John Versteeg gehad. Hij debuteerde ruim dertig jaar geleden bij de Peter Langhout Travellers uit Utrecht, die toen tot de absolute top van Nederland behoorden. Hij maakte als jongeling nog een uitstapje naar Canada en werd na zijn terugkeer al snel een vertrouwde naam op en rond de ijsbanen in Nederland. Een slimme, makkelijk scorende aanvaller met een goed inzicht om op de juiste plek te staan. Versteeg is vooral ook extreem duurzaam, een carrière met de lengte van die van de geboren Utrechter is zeldzaam in het Nederlandse ijshockey.

De John Versteeg-trein stopte tijdens die lange loopbaan op verschillende stations. Hij toonde zijn kwaliteiten niet alleen in Utrecht en Amsterdam, maar ook in Heerenveen, Nijmegen, Tilburg, Den Haag en Dordrecht. Hij deed jaren geleden al een stapje terug naar de toenmalige Eerste Divisie, maar kwam via Dordrecht en later Amsterdam weer terug op het hoogste niveau.

Versteeg won tijdens zijn loopbaan kampioenschappen en bekers met Utrecht, Amsterdam en Nijmegen. Hij is bovendien oud-(jeugd)international. Met Oranje speelde Versteeg tussen 1992 en 2001 68 interlands, waarin hij negen doelpunten en negen assists registreerde. IJshockey Nederland wenst John Versteeg en alle andere betrokkenen een mooie middag en avond toe.