Morning Skate Huet WK 2017

3 mei 201715:14

Door Joep Meijsen

WK in Keulen en Parijs: de preview

Het wereldkampioenschap ijshockey in Keulen en Parijs begint komende vrijdag. IJshockey Nederland kijkt vooruit naar het kampioenschap en de deelnemende teams.

Het wereldkampioenschap ijshockey wordt deels gehouden op korte afstand van de Nederlandse grens. De arena in Keulen is één van de twee speelsteden voor de titelstrijd. Het toernooi begint komende vrijdag met vier wedstrijden en eindigt op 21 mei met de wedstrijden om de bronzen en de gouden medaille.Voor het toernooi worden twee arena’s gebruikt, de Lanxess Arena in Keulen en de AccorHotels Arena in Parijs. De halve finales en de finale worden in Keulen gespeeld.

Het toernooi telt twee poules van acht teams, waarbij de ploegen zijn samengesteld uit Europese profs en NHL-spelers van ploegen die zijn uitgeschakeld in de strijd om de Stanley Cup. Veel teams hopen nog op versterking van spelers van ploegen die in de tweede ronde van de play-offs van de NHL worden uitgeschakeld de komende week.

Vorig jaar ging de wereldtitel naar Canada, dat in de finale met 0-2 won van Finland. Matt Duchene en Connor McDavid scoorden de goals. Gastheer Rusland won de strijd om het brons eerder op dezelfde dag met 7-2 van de Verenigde Staten. Canada is bij de bookmakers nu ook weer favoriet, op de voet gevolgd door Zweden en Rusland en met Finland, Tsjechië en de Verenigde Staten als outsiders. Italië is het minst favoriet.

Hier koop je kaarten voor de wedstrijden >>>

(zie onderaan dit artikel voor een speciale kortingsactie voor kaartjes in Parijs)

Hier bekijk je de wedstrijden online >>>

Canada (Groep B)

Canada is de titelverdediger en beschikt over een compleet team van NHL-spelers, met uitzondering van doelman Eric Comrie die in de American Hockey League speelt. Meest ervaren speler in de ploeg is Marc-Edouard Vlasic die al ruim achthonderd NHL-wedstrijden op zijn naam heeft. Andere bekende namen in het team van bondscoach Jon Cooper zijn Sean Couturier, Matt Duchene, Claude Giroux, Nathan McKinnon, Ryan O’Reilly, Wayne Simmonds en Jeff Skinner. De andere doelman in de selectie is Calvin Pickard van de Colorado Avalanche.

Zweden (Groep A)

Zweden werd vorig jaar in de kwartfinale uitgeschakeld door Canada na een nederlaag met 6-0. Het Scandinavische land won de wereldtitel voor het laatst in 2012-13, maar won geen medailles in de laatste twee toernooien. Onder leiding van Joel Lundqvist moet daar nu verandering in komen. Hij selecteerde een mix van spelers uit de NHL, KHL en SHL. Vooral defensief telt de ploeg met spelers als Alexander Edler, Oliver Ekman Larsson, Victor Hedman en Anton Stralman veel ervaren spelers. Aanvallend zjn er namen als Gabriel Landeskog, Wiliam Nylander , Marcus Kruger en Elias Lindholm. Doelman Eddie Lack speelde dit seizoen een deel van het jaar voor de Carolina Hurricanes. Zijn twee collega’s spelen in de KHL.

Rusland (Groep A)

Rusland slaagde er vorig jaar in eigen land, net als tijdens de Olympische Spelen in Sochi, niet in goud te halen. De laatste wereldtitel was er in 2013-14, gevolgd door zilver en brons. Rusland heeft voor dit kampioenschap drie piepjonge goalies geselecteerd. Andrei Vasilevsky van Tampa is met 22 jaar de oudste van de drie. De ploeg leunt verder sterk op spelers uit de KHL, wat vast goede oefening is voor de komende Olympische Spelen, als de NHL afwezig is. De 30-jarige Vadim Shipachyov is een speler om in de gaten te houden. Dat geldt ook voor de NHL-play-offs waar veel van de Russische sterren nog actief zijn maar mogelijk later beschikbaar worden.

Finland (Groep B)

Finland verloor vorig jaar in de finale van Canada en won medailles in vijf van de laatste zes kampioenschappen, inclusief de wereldtitel in 2010-11. Het team is een mix van spelers uit de KHL, uit de eigen hoogste liga, uit de Zweedse competitie en enkele NHL-spelers. Het team telt zeven spelers van 23 of jonger, met de 18-jarige Jesse Puljujarvi als de jongste speler. Hij werd door Edmonton als vierde gekozen in de draft van vorig jaar, maar speelde het grootste deel van zijn seizoen in de AHL. Mikko Rantanen, Valtteri Filppula, Sebastian Aho en doelman Joonas Korpisalo speelden wel merendeels in de NHL dit seizoen.

Tsjechië (Groep B)

De Tsjechen verloren vorig jaar in de kwartfinales en moeten al terug naar 2009-10 voor hun laatste wereldtitel. De laatste vier toernooien was er helemaal geen medaille voor de ploeg. Hoofdcoach Josef Jandac moet daar verandering in brengen met een team dat met doelman Petr Mrazek, aanvallers Jakub Voracek, Tomas Plekanec en David Pastrnak en verdedigers Radko Gudas en Michal Kempny over een aantal goede namen beschikt. Verdere spelers komen uit de Tsjechische liga en de KHL. David Krejci van Boston voegt zich mogelijk nog bij de ploeg.

Verenigde Staten (Groep A)

De VS heeft een weinig gelukkige relatie met het wereldkampioenschap, werd er in de laatste dertig jaar een handvol bronzen medailles gewonnen. Vorig jaar werd de strijd om de derde plaats dik verloren van Rusland. Onder leiding van Jeff Blashill speelt een piepjonge ploeg dit jaar mee. Bekende namen zijn goalie Jimmy Howard, verdedigers Noah Hanifin, Danny DeKeyser, Jacob Trouba en Trevor van Riemsdyk en aanvallers Jack Eichel, Johnny (hockey) Gaudreau en Dylan Larkin. De VS brengt daarmee zonder meer een interessante ploeg mee.

Zwitserland (Groep B)

De Zwitserse liga geldt als één van de sterkste van Europa en de zilveren medaille van 2012-13 laat zien dat het alpenland kan meedoen om de prijzen. Vrijwel alle spelers uit het team spelen in eigen land, met Denis Malgin van de Florida Panthers als belangrijkste uitzondering. Met doelman Jonas Hiller, verdediger Raphael Diaz en aanvaller Damien Brunner is er wel de nodige NHL-ervaring aanwezig. Aanvaller Cody Almond is een geboren Canadees, die sinds 2012-13 in Zwitserland speelt. Tanner Richard werd weliswaar ook in Canada geboren, maar speelde als jeugdspeler al in Zwitserland waar zijn vader als prof actief was. Verdediger Dave Sutter groeide ook op in Zwitserland, maar werd geboren in Kameroen.

Slowakije (Groep A)

Slowakije heeft het ook niet makkelijk de afgelopen jaren. In de laatste drie kampioenschappen haalde de ploeg niet eens de tweede ronde, al won het team in 2011-12 nog wel de zilveren medaille. De Slowaken uit de NHL, waaronder Zdeno Chara en Tomas Jurco ontbreken door afzeggingen vooralsnog allemaal. Het team is volledig samengesteld uit spelers uit de eigen liga, de Tsjechische competitie en de KHL. Bekendste namen zijn waarschijnlijk nog de broers Julius (doelman) en Libor (aanvaller) Hudacek, die samen in Orebro in Zweden spelen.

Duitsland (Groep A)

Duitsland is weliswaar gastheer, maar speelt zelden mee om de prijzen op WK’s. In 2009-10 werd de ploeg vierde, daarna werd nog maar één keer de kwartfinale gehaald. Met doelman Thomas Greiss, verdediger Dennis Seidenberg en aanvaller Tobias Rieder zijn er enkele NHL-spelers in het team, maar het grootste deel van de selectie komt uit de DEL. Bekende namen zijn Christian Ehrhof, Justin Krueger, Davind Wolf, Patrick Reimer en Philip Gogula. Brooks Macek is een voormalige Calgary Hitmen die inmiddels alweer enkele jaren voor Duitsland speelt.

De overige deelnemers

Denemarken, Italië, Letland (allen Groep A), Wit-Rusland, Frankrijk, Noorwegen en Slovenië (Groep B). Denemarken heeft Nikolaj Ehlers van de Winnipeg Jets in het team. Superster Anze Kopitar heeft afgezegd voor Slovenië, dat dit jaar weer is teruggekeerd op het hoogste niveau. Andreas Martensen van Colorado, en jarenlang Düsseldorf, speelt voor Noorwegen.

Bij Frankrijk heeft Pierre-Edouard Bellemare van Philadelphia een plek in het team, net als Antoine Roussel van de Dallas Stars. Letland heeft NHL-ervaring in de ploeg met Zemgus Girgensons en Kaspars Daugavins en coach Bob Hartley, Italië heeft afscheid genomen van bijna alle Italiaanse-Canadezen en verwelkomd de ervaren Armin Helfer en de inmiddels in de DEL spelende Thomas Larkin in de ploeg. Italië promoveerde vorig jaar vanuit Division IA.

Wit-Rusland tenslotte heeft met Sergei en Andrei Kostitsyn twee bekende namen met ieder ruim 350 wedstrijden in de NHL. Veel spelers uit de KHL natuurlijk in die ploeg. Doelman Kevin Lalande is een genaturaliseerde Canadees.

Kaartjes met korting voor Parijs

Nederlandse ijshockeyfans kunnen gebruik maken van een speciale actie voor wedstrijden in Parijs:
- Klik op de volgende link: http://bit.ly/2oIJQv9
- Je ontvangt 20% korting op de reguliere wedstrijden en de kwartfinale. (behalve wedstrijden van Frankrijk)
- Gebruik na het kiezen van je wedstrijd de promotiecode: NIJB2017

Fotocredit

XAVIER LAINE / ICONSPORT·CP (via IIHF.com)