NL 2014 Rustdag2 Museum Bord

24 april 201410:30

Door Joep Meijsen

WK Vilnius - Dag 5 Live

Het degradatiespook zweeft boven de nationale ijshockeyploeg. Een overwinning tegen de dit toernooi ook al niet erg overtuigende Britten zou Nederland een stuk op weg helpen richting handhaving. De wedstrijd begint om 15.30 uur Nederlandse tijd.

Live audio van de wedstrijd (vanaf ongeveer 15.20 uur)

De Britten kwamen vol ambitie naar Litouwen. Doel was om direct na de degradatie uit Division 1A weer omhoog te klimmen. De Britse promotiehoop leed echter al in de eerste wedstrijd schipbreuk. De Kroaten wonnen, net als een dag later tegen Nederland, met 4-0. Daarna volgde een overwinning op Roemenie en verlies tegen Litouwen, wat betekent dat ook de Britten nog niet helemaal vrij zijn van degradatiezorgen.

De Roemenen hebben gisteren tegen de Kroaten een punt gepakt, terwijl Nederland met nog twee wedstrijden te spelen nog zes punten kan winnen. De Roemenen treffen vanavond gastland Litouwen en kunnen potentieel dus op vier punten komen. Nederland moet in ieder geval hopen dat de Roemenen vanavond verliezen en dat op de slotdag gewonnen wordt van de Roemenen, zodat Oranje ook volgend jaar nog Division 1B speelt. Maar de kaarten zijn in deze divisie nog lang niet geschud.

Het roept allemaal herinneringen op aan de jaren dat Tommie Hartogs bondscoach was en de ploeg aan het vernieuwen was. Ook toen moest Nederland regelmatig de laatste wedstrijd van het toernooi winnen om zich te handhaven. Bijvoorbeeld in 2008 in Innsbruck, toen Nederland door het oog van de naald kroop. Doug Stienstra scoorde toen een minuut voor tijd met de goalie al van het ijs de gelijkmaker en Jamie Schaafsma bezorgde Nederland in overtime de winst.

De openingswedstrijd van de vijfde dag in het toernooi gaat veel vertellen over de promotie. Als Polen wint van de verrassende Kroaten dan is de strijd om promotie beslist. Winnen de Kroaten, dan is er op de slotdag ook nog spanning bovenaan de ranglijst. Er is zelfs nog een scenario mogelijk dat gastland Litouwen tot promovendus uitroept. Voor Nederland zijn echter vooral de ontwikkelingen onderaan de ranglijst van het grootste belang.

De Britten hebben de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt die gelijk is aan die van Nederland. De ploeg heeft afscheid genomen van veel van de spelers met een dubbel paspoort en eigenlijk is het hele team nu afkomstig uit de eigen jeugdopleidingen van de clubs. Alle spelers zijn ook actief in de eigen Elite League, met uitzondering van Ben O'Connor die in Kazachstan speelt in de lokale liga.Veteranen van de ploeg zijn Jonathan Weaver en Ashley Tait, maar zij zijn in het gezelschap van jongere, getalenteerde teamgenoten.

De Britten spelen hun ijshockey tot nu toe in dit toernooi in een hoog tempo, maar net als Oranje hebben zij tot nu toe moeite om de kansen ook om te zetten in doelpunten. Dat was toen in 2008 in Innsbruck overigens helemaal geen probleem. Een dag voor de wonderbaarlijke ontsnapping van Nederland tegen de Koreanen werd het team met liefst 8-1 van het ijs geveegd door de Britten. Het gaat een interessante middag worden.

Behalve de audiostream van IJshockey.com zijn er ook de nodige videostreams te zien. De Britse sportzender Premier Sports zendt alle wedstrijden van de eigen nationale ploeg uit.

Klik hier voor een overzicht van de streams >>>

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)