Antwerpen Phantoms Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Mechelen Golden Sharks Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
WK's 2020: de kandidaat-speelsteden op een rijtje

WK's 2020: de kandidaat-speelsteden op een rijtje

Komende week worden tijdens het congres van de IIHF de speellocaties voor de WK's van alle nationale ijshockeyploegen bepaald. IJshockeynederland.nl zet vast de kandidaat-speelsteden op een rijtje voor het Nederlands mannenteam, vrouwenteam, de mannen U20 en U18 en de vrouwen U18.

Volgende week wordt het jaarcongres van de internationale ijshockeyfederatie IIHF gehouden. Dat is ook traditioneel het moment dat voor de meeste kampioenschappen voor het komende jaar wordt bepaald waar deze gehouden wordt. Alleen van het 'grote' WK wordt enkele jaren vooruit bepaald waar het gehouden gaat worden. In 2020 is het de beurt aan Zwitserland (Zürich, Lausanne), een jaar later in Wit-Rusland en Letland (Minsk, Riga) en in 2022 in Finland (Tampere, Helsinki).

Nederland doet komend jaar aan vijf wereldkampioenschappen deel: drie bij de mannen en twee bij de vrouwen. Nederland heeft zichzelf niet kandidaat gesteld voor de organisatie van één van deze titelstijden. Inmiddels is bekend welke steden zich wel kandidaat hebben gesteld, al kan dat in de aanloop naar en zelfs tijdens het congres zelf nog veranderen. Hieronder de informatie zoals die nu bekend is.

Foto: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

Nationaal mannenteam

Het Nederlandse mannenteam degradeerde voor de derde keer in vijf jaar en mag het dus weer in Division IIA gaan proberen. De afgelopen twee keer volgde er in Jaca en Tilburg direct weer promotie. De plek van Oranje in Division IB wordt ingenomen door Servië, dat een niveau lager won. Verder komt Litouwen terug na de promotie van vorig jaar.

Oranje komend jaar dus op het vierde niveau. Daar degradeerde België en promoveerde Servië dus. Dat betekent dat Oranje het komend jaar moet opnemen tegen Australië, China, Israël, Kroatië en Spanje.

Kandidaten voor de organisatie zijn op dit moment Spanje, met als speellocatie Puigcerda, en Kroatië, dat het WK in Zagreb wil organiseren. Alleen Kroatië heeft al opgegeven op welk moment het toernooi gehouden moet worden, van 15 tot en met 21 april 2020.

Nationaal vrouwenteam

Het Nederlandse vrouwenteam boekte het geweldige succes door wereldkampioen te worden in Division IB. Zij hebben zich dus geplaatst voor het tweede niveau. Daar promoveerden Hongarije en Denemarken, terwijl Italië het een trede lager moet proberen. Vanuit het 'grote' WK komen Zweden en Frankrijk terug in de poule. En Nederland is dus de promovendus.

Dat betekent dat Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, Slowakije en Zweden de tegenstanders zijn. Voor dit WK heeft op dit moment nog geen van de deelnemers zich kandidaat gesteld.

Nederlands mannenteam U20

Het Nederlandse ijshockeyteam U20 speelt komend jaar weer op Division IIB-niveau na de derde plaats tijdens het WK in januari. Kroatië, België en Israël spelen net als Oranje komend jaar weer in de poule. Het gedegradeerde Mexico wordt vervangen door China, terwijl Zuid-Korea het gepromoveerde Servië vervangt.

De kandidaat speelsteden zijn vooralsnog Zagreb in Kroatië en Gangneung in Zuid-Korea.

Nederlands mannenteam U18

Het Nederlands mannenteam U18 werd derde tijdens het WK in maart nadat het tegen China kans op promotie had. Servië was uiteindelijk hier de ploeg die promoveerde, terwijl België degradeerde. China, Kroatië en Australië bleven in de poule, terwijl Spanje terugkomt naar Division IIB na degradatie en Bulgarije promoveert vanuit Division III.

Bulgarije (Sofia), China (Beijing) en Kroatië (Zagreb) hebben zich kandidaat gesteld om het WK te organiseren in maart 2020.

Nederlands vrouwenteam U18

Oranje slaagde er helaas niet in zich te handhaven op Division IB en speelt komend jaar derhalve weer de qualifyers. Daarvoor hebben zich al vier kandidaatsteden gemeld. China (Beijing), Chinees Taipei (Taipei City), Turkije (Kocaeli) en Mexico (Mexico-City) zijn hier de kandidaten voor organisatie.

Nieuws Game Center Spelers Teams Forum