Oranje Japan WK goal Oranje2 2017

18 november 202018:09

Door Joep Meijsen

WK's van mannen en vrouwen afgeblazen

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft 18 internationale toernooien afgelast. Het gaat daarbij ook om het WK van de Oranje-mannen in China, het toernooi van de vrouwen in Frankrijk en het WK van de U18-mannen in Bulgarije.

Daarmee is het seizoen van de nationale teams feitelijk afgelopen. Eerder al werden de kampioenschappen van de U20-mannen en de U18-vrouwen afgelast. Dat geldt ook voor het Olympische kwalificatietoernooi van de vrouwen. Dat wordt nu als het goed is komende augustus gespeeld, met de volgende ronde in oktober 2021 en de laatste voorronde in november.

De IIHF Council nam het besluit unaniem op basis van een rapport van het speciale comit√© dat de effecten van covid-19 in kaart bracht. Voorzitter Rene Fasel van de internationale bond zegt dat het voor de organisatoren op de lagere niveaus niet haalbaar is de toernooien veilig en compleet te organiseren. Om de organisatie en de deelnemende landen te beschermen tegen hoge financi√ęle verliezen is nu besloten alles af te gelasten.

Dit betekent dat op dit moment op de internationale ijshockeykalender alleen nog het grote mannen-WK, het hoogste vrouwen-WK en de hoogste divisies bij U20 en U18 nog op de agenda staan. In totaal zijn 28 WK's nu van de internationale agenda geschrapt.

Reisbeperkingen, beperkingen op de speellocaties, mogelijk noodzakelijke quarantaines voor spelers die met werk of school zitten, bezorgde ouders bij de U18-categorie en het feit dat door sommige afgelastingen het goed doorvoeren van promotie/degradatie niet mogelijk is, zijn de redenen voor de IIHF om al het ijshockey op de lagere niveaus af te gelasten.

Vooral voor de Nederlandse Oranjevrouwen is dit een bittere pil. De ploeg promoveerde twee jaar geleden naar het tweede niveau van de wereld en investeert sindsdien heel veel in een poging het plafond nog hoger te leggen. Nu vervalt hun WK voor de tweede keer. De vrouwen hebben echter nog wel het OKT in augustus op het programma staan. De Oranjemannen kunnen de degradatie in Litouwen van twee jaar geleden voor het tweede jaar op rij niet goedmaken.

Ook voor de Belgen zijn nu alle WK's vervallen.